• Публикация във Фейсбук невярно твърди, че Общинският съвет на Париж е решил да преименува моста „Авал“ на „Мост на Червената армия”;

  • Проверка на френската национална медия TF1 показва, че такова решение не е било гласувано, нито разглеждано от местната администрация.

Във Фейсбук се разпространява публикация с невярното твърдение, че общинският съвет на френската столица е взел решение да преименува моста „Авал” на „Мост на Червената армия”. Според публикацията името на моста ще бъде сменено „по повод 80-ата годишнина от Победата над нацистка Германия през 2025 г.” . 

Информацията се появява с малки разлики и на френски език ден преди да излезе в българските социални мрежи. Публикацията на френски се появява в сайт, който се представя като източник на „независими новини”. Френската национална медия TF1 е потърсила официална информация по въпроса от Общинския съвет на Париж. Оказва се, че подобно предложение нито съществува, нито е било обсъждано от общинския съвет на френската столица.

Разпространените в България и Франция публикации съдържат и видео, в което мъж интервюира минувачи по парижки тротоар. Зададеният въпрос създава внушението, че решението за смяна на името на моста вече е взето от общинския съвет:

„Общинският съвет на Париж реши да преименува моста „Pont Aval” на „Pont de l’Arméé Rouge” („Мост на Червената армия”) в знак на почит към ролята на Червената армия срещу нацистка Германия в края на Втората световна война. Смятате ли, че това е добра идея?

Във видеоклипа са показани единствено отговори на хора, които подкрепят идеята. Създадено е внушението, че парижани приветстват кръщаването на мост във френската столица на Червената армия.

Всъщност попитаните хора реагират на невярна информация, а именно, че общинският съвет на френската столица вече е взел решението да преименува парижкия мост. В действителност подобна идея не е била дори внесена за обсъждане.

Произход и разпространение на твърдението

Factcheck.bg направи проверка на разпространението на невярната информация на български и на френски език. Информацията за преименуване на парижки мост в чест на Червената армия тръгва от руски сайтове и се разпространява от проруски профили във Фейсбук, Телеграм и Х. 

Статии по темата, излезли на френски език, са публикувани в два уебсайта. Единият се представя като сайт за „независими новини”, а другият е руски сайт, който има и версия на френски език. 

 
1 of 2
 
 
 

На български невярната информация излиза за първи път на 6 май 2024 г. под формата на публикация в Телеграм групата „България ZOV”, която и преди е разпространявала дезинформация с произход от Русия. Невярната информация е публикувана и във Фейсбук групи с проруска и антисистемна насоченост. 

 
1 of 7
 
 
 
 
 
 
 
 

Проверено

Не е вярно, че Общинският съвет на Париж е гласувал преименуването на парижки мост в чест на Червената армия. Невярната информация идва от руски източници и е опровергана от администрацията на френската столица. 

Източници:

Non, un pont parisien n’a pas été renommé pour devenir le „pont de l’Armée rouge“: https://www.tf1info.fr/societe/non-un-pont-parisien-n-a-pas-ete-renomme-pour-devenir-le-pont-de-l-armee-rouge-2298448.html

 

Дафина Кандова

Factcheck.bg