Под патронажа на областния управител на област Шумен проф. Добромир Добрев в Деня на Европа 9 май в пресклуба на БТА Шумен се състоя кръгла маса на тема „Нашата Европа“. В нея се включиха областният управител проф. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, историкът доц. Стефан Минков- преподавател в Шуменския университет, ученици от Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, средните  училища „Панайот Волов", „Сава Доброплодни”, „Йоан Екзарх Български“ и от Профилираната езикова гимназия „Н.Й. Вапцаров“, студенти от Педагогическия факултет и Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
В хода на дискусията бяха обсъдени ценностни, културни, политически, икономически и исторически процеси, свързани с миналото и настоящето на Европа, Европейския съюз, гражданите, обществата в Европа. 
Проф. Добрев се спря на ролята на плана "Маршал" във възстановяването на Европа след Втората световна война. Той подчерта, че тази Европа, в която живеем сега, започва след Втората световна война, след тези кръвопролития и тези ужасни човеконенавистни теории, които върлуват на Стария континент от началото на XX век и опитът на Европа да се спаси от това саморазрушение, на което се подлага самата тя в двете световни войни.
Председателят на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова коментира, че се радва на присъствието на младите хора на празника 9 май. Тя ги поздрави и им пожела да защитават със същите енергия и устрем да продължат да защитават своите граждански права и цели.
Доц. Стефан Минков отбеляза как се стига до края на Втората световна война и датите, които бележат края на войната. Той говори за ролята на войната и мира в изграждането на европейските история и политика. Обществата често се уморяват от войната, но за съжаление се получава и обратното, обществата често се уморят и от мира, което води до следващи войни. "Както човечеството тържествено отбелязва края на военните действия, така се случва и тържествено да изпращат към фронта войниците в началото на всяка война. Доколко всяка една война може да бъде справедлива, всеки може сам да си отговори", отбеляза доц. Минков.
В дискусията ученици споделиха свои впечатления от участия в състезания по дебати в Европа, от пътувания по обучения на програма "Еразъм +". Те зададоха и въпроси, свързани с икономиката, политиката, развитието и европейските институции. Потърсиха съотнасяне на европейския модел с този в САЩ, в Близкия изток, в Китай и други региони. В края на дискусията проф. Добромир Добрев предложи организиране на следваща дискусия за възможностите за федерализиране на Европа.
(Видеозапис на кръглата маса  е поместен в Пресклуб-архив на БТА).