Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев откриха днес 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк".
Науката може да бъде красива, но заедно с това да бъде и достъпна за децата, за учениците, за следващото поколение, което е най-важното. За науката са нужни хора, надявам се, че днес, сред десетките и стотици деца, които ще посетят щандовете на изложението на фестивала, ще са следващите изследователи, учени и Нобелови лауреати на България, каза министър Галин Цоков. Той отбеляза, че на фестивала присъства бъдещето на България, като пожела успех на учениците и бъдещи дръзновения.
Кметът на София Васил Терзиев пожела на децата никога да не губят своето любопитство и тази част от детството винаги да бъде с тях. Много съм щастлив, че това, което е направено през последните години от различни организации в образователната сфера, започва да дава резултати и затова съм оптимист. Когато виждаш хиляди деца да се интересуват от наука и не си губят времето, а инвестират в себе си и в знанието, няма как да не съм оптимист, каза Терзиев. Той изрази благодарност към всички учени, които са ангажирани с това да предадат знанието на следващите поколения, защото то е ценно. Пожелавам след 10-15 години тези деца да ни изненадат със своите постижения, каза столичният кмет.  
Над 120 учени от България и от още десет страни участват в 14-ия Софийския фестивал на науката, съобщиха от фондацията "Красива наука". 
Софийският фестивал на науката ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и с откритията на признати експерти по теми, като здраве, технологии, космос, наука и изкуство, различни годишнини.
"София тех парк" е домакин на срещи с учени, на изложби, работилници и демонстрации. Има и фестивална книжарница. Ще има премиерна прожекция на филм от Полша и богата училищна програма. Публиката ще чуе разкази на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, САЩ. 
За първи път Софийският фестивал на науката има и собствен чатбот в помощ на посетителите. Чатботът Краси е захранван с изкуствен интелект и информира за програмата и за участващите учени. 3500 ученици от София, Самоков, Златица и Пирдоп са регистрирани в училищната програма, а близо 6000 места от основната програма вече са заети.
Участващите български учени представят широк спектър от научни изследвания от Българската академия на науките, от Националния институт по метеорология и хидрология, от университети и изследователски институти. Сред тях са известни професори и доценти, но и млади докторанти.
Фестивалът се организира от фондацията "Красива наука" и е отворен за всички, които споделят любопитство към постиженията, които движат човечеството напред и влияят на качеството и на начина ни на живот. Съдържанието е поднесено на достъпен и разбираем език, за да обогати представите за актуалните теми в науката и да разшири кръгозора на неспециализираната публика. 
Събитието е под патронажа и националното партньорство на Министерството на образованието и науката. Част е и от календара на културните събития на Столичната община.