Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.
Денят се отбелязва от 1986 г., съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.). Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни (т. нар. "Декларация на Шуман") като "първа реална крачка към европейска федерация", информира отдел "Справочна" на БТА.
На 9 май, от 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
От 9:00 часа, президентът и вицепрезидентът ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.
Редица събития ще се състоят в София под егидата на представителството на Eвропейската комисия в България.
От 21:00 часа ще се състои триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ върху фасадата на Национална галерия - Двореца, съобщават от институцията. То е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Историята ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ, а достъпът е свободен.
А тези, които няма да могат да видят спектакъла на живо, могат да проследят излъчването му от 21:30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България, съобщиха организаторите.
България ще отбележи 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения.
На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има възможност да опита местни храни и напитки от държавите - членки на ЕС, и да се наслади на музика и танци от различни краища на Европа.
Концертът „20 години заедно“ ще започне в 17:30 ч. Детският хор "Пип-Пам" ще изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а сред изпълнителите ще бъдат още: ансамбъл "Българе", ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл "Доправар" с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация "София".