Тридесет и една партии и коалиции се регистрираха в Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград за предстоящите извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 9 юни. Това сочи справка на официалния сайт на РИК – Благоевград. Общият брой на кандидатите за депутати, които ще се борят за гласовете на избирателите в избирателния район, е 290. Броят на мандатите в Благоевградско е 11, или близо 23,4 кандидати ще се борят за едно депутатско място. 
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:
1.  С 14 кандидати за народни представители участва партия „Има такъв народ“ в Благоевградско. Водач на листата е Тошко Йорданов Хаджитодоров. Той е роден на 2 май 1970 година в Ямбол, става ясно от информация на сайта на Народното събрание. Работи като сценарист, владее руски език. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание. В последния парламент е председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.
2. Партия „Глас народен“ регистрира листа с двама кандидат – депутати в РИК – Благоевград за предсрочните парламентарни избори. Водач на листата е Михаил Генадиев. Михаил Генадиев е на 26 години, завършил е бакалавърска степен със специалност „Спортен мениджмънт“ в Национална спортна академия. Магистър е по бизнес администрация – управление и предприемачество от Софийски университет, съобщиха за БТА от партията. Генадиев в момента е служител в частна фирма.
3. Листа с 16 кандидати регистрира Коалиция „Синя България“ в РИК – Благоевград. Водач на листата е Владимир Караджов – доктор по икономическа и социална география, университетски преподавател и писател. Караджов е главен асистент в катедра „География, екология и опазване на околната среда“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“, каза за БТА водачът на листата. Владее английски и немски език.
4. Коалиция „Ние гражданите“ се явява на предсрочните парламентарни избори с листа от четирима кандидати за народни представители, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Катина Никос Анастасова. Катина Анастасова е родена в София на 25 юли 1958 г. Завършила е специалност „Счетоводна отчетност и контрол“ през 1982 г. в ВИИ „Карл Маркс“, сега Университет за национално и световно стопанство, съобщи водачът на листата за БТА. До 1998 г. е работила в различни български държавни организации, а след това основава счетоводна къща. Катина Анастасова е кандидат за народен представител от гражданската квота.
6. Политическа партия „Български гласъ“ се явява на предстоящите парламентарни избори с листа с петима кандидати. Водач на листата в Георги Попов. По информация, представена на БТА от партията, Георги Попов е политик, юрист, художник, поет, основател и лидер на ПП „Български гласъ“, съобщиха за БТА от партията. Роден е в Благоевград на 21 април 1972 г. завършва ТМП „Георги Димитров“, гр. Бобов дол със специалност „Разработка и добив на полезни изкопаеми“. През 1993 г. специализира в Националния технически университет „Днепърска политехника“ Донецка област, Днепър, Украйна. През 2005 г. получава магистърска степен по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Бил е народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание като кандидат на партия „Има такъв народ“. През 2022 г. напуска партията и в рая на годината основава партия „Български гласъ“. 
7. Коалиция „Коалиция на Розата“ регистрира листа с двама кандидат – депутати в РИК – Благоевград. Водач на листата е Александър Гарибов. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Александър Гарибов е роден на 26 март 1970 г. в София. Гарибов е магистър по финанси от Стопанската академия „Д. А. Ценов“, магистър по държавно управление от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бивш главен секретар на Агенцията по държавни вземания на Министерството на финансите.
8. Павел Стоименов е водач на листата на коалиция „Център“ в Благоевградско. Коалицията се явява с пълна листа от 22 кандидати. Павел Стоименов е български земеделски производител от повече от 20 години с обработваема над 100 хиляди декара земя в различни части на страната, съобщиха за БТА от коалицията. Стоименов е зърнопроизводител и зеленчукопроизводител в България. Собственик е на фирмата “Агро-Бел 2001” ЕООД. През 2021 година е един от двамата земеделци, които свидетелстват за злоупотреби и корупция пред парламентарната комисия по разследванията, посочиха от коалицията. Павел Стоименов е на 56 години и в момента е общински съветник в Общински съвет – Симитли.
9. Коалиция „Солидарна България“ се явява на изборите за народни представители с листа от 17 кандидати. Водач на листата е Албина Анева – Томова. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Албина Анева – Томова е родена в Благоевград, завършила е право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, има магистърска степен по „Стопанско управление“ от Великотърновския университет. Работила е като младши съдия, заместник районен прокурор, а от 1992 г. е адвокат. Албина Анева – Томова е общински съветник в Благоевград.
10. Партия „Единение“ регистрира листа с шестима кандидати за народни представители. Водач на листата е Румяна Първанова от Благоевград. На 46 години, завършила е висше образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“, специалност „Компютърни информационни технологии“, няма предишен опит в политиката, каза за БТА Първанова.
11. Партия „Българско национално обединение“ регистрира листа с двама кандидати за народни представители в РИК – Благоевград. Водач на листата е Владимир Живков.
12. Партия „Възраждане“ участва в парламентарните избори с листа с 13 кандидати в 01 МИР – Благоевград с водач Цвета Рангелова. Цвета Рангелова е на 47 години, с висше юридическо образование, адвокат по професия от 23 години. Рангелова е областен координатор на партия „Възраждане“ в Благоевград, народен представител в 48-о и 49-о Народно събрание. Член е на Комисията по правни въпроси и Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност.  Член е на Адвокатски съвет при Адвокатска колегия – Благоевград. 
13. Партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ) се явява на парламентарните избори с листа със седем кандидат – депутати, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Кирил Веселински. За БТА Веселински посочи, че е бивш журналисти с повече от 13 години стаж в българския ефир. Работил е в „Канал 3“, бил е водещ, автор и продуцент на спортни предавания. През 2015 г. започва работа в bTV като водещ на спортна рубрика и репортер. През 2016 г. стартира авторско предаване „Спортно за спорта“ в BiT, след което работи в БСТВ. През 2021 г. става част от екипа на Радостин Василев в Министерството на младежка и спорта. От октомври 2023 г. е член на Изпълнителния съвет на партия МЕЧ.
14. Листа с 22 кандидати за народни представители регистрира в РИК – Благоевград за предстоящия парламентарен вот коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Водач на листата е Андрей Цеков. Андрей Цеков е роден в град София. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес в големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник министър на финансите. В кабинета “Денков” от юни 2023 г. до април 2024 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството, се посочва на официалния сайт на партия „Продължаваме промяната“. 
15. Партия „Народна партия „Истината и само истината“ се явява на предстоящите парламентарни избори с листа от двама кандидат – депутати. Водач на листата е Танка Попова.
16. Партия „Български възход“ регистрира листа с петима кандидати за народни представители, соча справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Даниела Дашева. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Даниела Дашева е родена през 1961 г. През 1983 г. завършва Учителският факултет на Висшия институт за физическа култура „Г. Димитров“ (днес Национална спортна академия „Васил Левски“) г. с втора специалност треньор по баскетбол. Има магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия. От 1991 г. до 1994 г. работи като преподавател във Висшето училище по физическо възпитание и спорт в Мостаганем, Алжир. От 2006 г. е професор по „Теория и методика на спортната тренировка“. В периода 2008-2012 г. Даниела Дашева е заместник-ректор по Международна дейност и европейска интеграция на НСА, а от 2012 г. е заместник- ректор по научната, международната и проектна дейност на НСА. Дашева е министър на младежта и спорта в правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. и заместник-министър на младежта и спорта в правителството на Николай Денков през 2023-2024 г. Била е депутат в 48-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Автор на 20 книги и над 150 научни публикации. Владее френски, испански, английски и руски език.
17. Коалиция „Граждански блок“ регистрира в Благоевград листа с девет кандидат – депутати. Водач на листата е Иван Гешев. Гешев е с повече от 30 години е професионален опит в правоохранителните органи на страната – МВР, следствието и прокуратурата, се посочва на интернет страницата на коалицията. Минава през всички нива на структурите им, като се издига до ръководител на Специализираната наказателна прокуратура, заместник-главен прокурор, а в периода 2019 - 2023 г. заема и най-високия пост – главен прокурор на Република България. Завършил е Висшия институт на МВР със специалност право. Баща на три дъщери. Иван Гешев е водач и в 25 МИР – София.
18. Партия „Общество за нова България“ регистрира листа с четирима кандидати за народни представители. Водач е Димитър Тешев. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Димитър Тешев е роден на 8 април 1983 г. в Бургас. Висшето си образование получава от Университета в Тампа, Флорида, САЩ, специалност „Информационни технологии“. Завършва  магистратура в Бургаския свободен университет със специалност „Бизнес администрация“, както и „Икономика и предприемачество“ във Варненския свободен университет.
19. Коалиция „Левицата!“ регистрира в РИК – Благоевград листа с 10 кандидати за народни представители. Водач на листата е Христо Колев. Колев е на 36 години, завършил е специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бил е юрисконсулт на една големите компании в България, съобщиха за БТА от коалицията. Към момента Колев има собствени бизнес. Занимава се с политика от осем години. От 2020 г. е лидер на Софийската организация на ПП АБВ. 
20. Партия „Партия на зелените“ регистрира в РИК – Благоевград кандидатска листа с трима кандидати за народни представители за предстоящите парламентарни избори. Водач на листата е Николай Груев.
21. Партия „Ние идваме“ се явява на парламентарните избори с листа от трима кандидати за народни представители, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Любомир Стойков.
22. Коалиция „ГЕРБ – СДС“ се явява с пълна листа от 22 кандидати за народни представители в 01 МИР – Благоевград. Водач на листата е Росен Желязков. Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. В периода 2011 - 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия. Бил е председател на Комисията за регулиране на съобщенията и председател на Държавната агенция „Електронно управление“.  През септември 2018 г. до май 2021 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание, а на 19 април 2023 г. е избран за председател на парламента, който пост заема до 25 април тази година.
23. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ регистрира в РИК – Благоевград листа с 11 кандидат – депутати. Водач на листата е Йордан Манасиев. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Йордан Манасиев е роден през 1974 г. в Благоевград. През 2000 г. завършва следването си в Софийския университет “Св. Климент Охридски” – София, специалност “Молекулярна биология”,  магистратура - “Генетика”. През 2008 г. защитива докторат в Институт по микробиология, БАН, София. През 2009 г. е кандидат за народен представител от листата на Български Национален Съюз – НД в 1-ви избирателен район, Благоевград.
24. Коалиция „БСП за България“ регистрира листа със 17 кандидати за народни представители в РИК – Благоевград. Водач на листата е Корнелия Нинова – родена на 16 януари 1969 г., според биографична справка на сайта на БСП. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 8 май 2016 г. досега е председател на БСП, депутат в няколко парламента. От 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в правителството с премиер Кирил Петков. От септември 2005 до 2007 г. е била заместник-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика. Корнелия Нинова е водач и в 25 МИР – София.
25. Партия „Величие“ се явява на предсрочните парламентарни избори с шестима кандидати в листата, регистрирана в РИК – Благоевград. Водач е Георги Куков, роден на 18 февруари 1963 г. в Кюстендил. Куков е завършил Природоматематическата гимназия в Кюстендил през 1981 г., а през 1991 г. завършва „Фармация“ в Медицинска академия – София. До 1994 г. е работил като управител на аптека, впоследствие създава фирма, занимаваща се с търговия на лекарствени средства, съобщиха за БТА от партия „Величие“. 
26. Партия "ВМРО – Българско национално движение" се явява в Благоевград на предстоящите избори за народно събрание с листа от 14 кандидати. Водач на листата е Красимир Каракачанов. Каракачанов е роден през 1965 г. в Русе. През 1990 г. се дипломира като магистър по история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 2014 е д-р по международно право и международни отношения. Член е на Македонския научен институт – София. Председател е на ВМРО – Българско национално движение, избиран е за народен представител в 38-ото, 40-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание, като в 44-ия парламент е и негов заместник-председател. Избран за заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание, се посочва на сайта на Министерски съвет. Красимир Каракачанов е водач и на листата на ВМРО – БНД в 15 МИР – Плевен.
27. Политическа партия „Пряка демокрация“ се явява на изборите за народни представители с трима кандидати. Водач на листата е Кирил Ваклинов – роден през 1974 г., 50-годишен, с висше юридическо образование, завършил е Югозападен университет „Неофит Рилски“. Работи в частния сектор. Два пъти е бил общински съветник, в момента е трети мандат съветник в Общински съвет – Благоевград, издигнат от партия „Пряка демокрация“. За БТА Ваклинов посочи, че не е членувал в политическа партия, винаги е бил издиган като кандидат от гражданската квота.
28. Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) се явява на парламентарните избори с листа с 21 кандидати, регистрирана в РИК – Благоевград. Водач на листата е Делян Пеевски, водач и в 09 МИР – Кърджали. Делян Пеевски е на 43 години, висшист, юрист. Занимавал се е с частен бизнес. Депутат в осем непоредни НС, включително и 49-то. Председател на ДПС, става ясно от интернет страницата на НС.
29. Партия „Зелено движение“ регистрира листа с шестима кандидат – депутати в РИК – Благоевград за предстоящите парламентарни избори. Водач на листата е Александър Дунчев. Дунчев е роден на 13 юли 1979 г. в София, през 2012 г. завършва „Горско стопанство“, а пет години по-късно защитава научна степен „Доктор“ в Лесотехническия университет, съобщиха за БТА от партията. Владее английски, холандски и немски език. Народен представител в  47-то и 48-то Народно събрание. През 2021 г. е бил директор на Изпълнителна агенция по горите. От 2017 г. работи като старши експерт, а от 2020 г. и като началник-отдел в Югозападно държавно предприятие – Благоевград. Професионалния си опит в горите започва през 2007 г. като експерт в Природен парк „Витоша“. В периода 2012 – 2017 г. е експерт в международната организация WWF. Александър Дунчев е водач на листата и в 26 МИР – София област.
30. Партия „За велика България“ регистрира кандидатска листа с осем кандидати за народни представители в РИК – Благоевград. Водач на листата е Владимир Милков. 
31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ регистрира в РИК – Благоевград листа с шестима кандидати за народни представители, сочи справка на сайта на РИК. Водач на листата е Ангел Тасев.
32. Кандидатска листа с осем кандидат – депутати регистрира в РИК – Благоевград коалиция „Неутрална България“. Водач на листата е Пирин Несторов от Разлог, на 75 години, инженер – химик и инженер по микроелектроника. В политическия живот участва от 1989 г. насам, през което време четири пъти е бил кандидат за народен представител, каза Несторов за БТА. 
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.