Подписка с искане до Министерството на околната среда и водите за подобряване на системата за мониторинг на въздуха организира Екосдружение „Дишай, Русе“, научи „Утро“. Нейният старт ще бъде даден в неделя, 12 май, когато между 10 и 12.30 часа пред сградата на Община Русе гражданите ще могат да подкрепят идеята да се засили контролът върху признатите за вредни вещества във въздуха, който дишаме всички. В писмото до служебния екоминистър Петър Димитров се настоява и за публикуване на изготвения още през 2022 г. доклад на Изпълнителна агенция по околната среда относно състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг.     

Екоактивистите от много време смятат, че станциите на ИАОС, които измерват нивата на контролираните вещества, са много малко, разположени са на неподходящи места и следят твърде малък брой органични замърсители. За тези съмнения като че ли има основания. В София например през март независимо изследване на д-р Аксел Фридрих, международен специалист по качеството на въздуха, показа сериозно замърсяване с азотен диоксид от транспорта и най-вече от старите дизелови коли. Държавните измервателни станции обаче не показват такова защото са далеч от най-интензивния трафик. Според Директивата за качество на атмосферния въздух те трябва да са разположени на най-замърсените места в града и да са на не повече от 10 метра от пътното платно.
За гражданските сдружения е много подозрителен и фактът, че изготвеният още през 2022 г. доклад, анализиращ избора на площадките на пунктовете за мониторинг, все още не е публикуван. А МОСВ и ИАОС отказват нееднократно да го предоставят по реда на Закон за достъп до информация под предлог, че не е завършена процедурата по съгласуване с министъра на околната среда и водите.