Любителски самодейни танцови състави от страната се събират в Ловеч на Национален фестивал за обработен фолклор "Люлякова ръченица", който се организира за седми път, съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Ловеч председателят на Народно читалище "Зорница-2010 г. Нено Щрегарски" Нели Читинова. Събитието е на 12 май, неделя.
Фестивалът е за танцови състави за обработен фолклор и е с конкурсен характер. Журито ще оценява изпълнение, костюми, сценично присъствие и музика. Председател на журито е Мирослав Димитров, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград.
Маргарита Дончева, секретар на читалището, съобщи че участниците тази година са 400 на брой от 16 колектива. Разделени са в три възрастови групи – от 7 до 13 години, от 13 до 18 години и над 18 години. 
Те ще тръгнат от началото на пешеходната зона и с дефиле ще стигнат до сцената на площад „Тодор Кирков“, където ще са изпълненията им.
Фестивалът се организира под патронажа на кмета на община Ловеч Страцимир Петков. Частично се финансира от Общински фонд „Култура“. За победителите ще има парични награди.
Новото тази година е, че фестивалът ще бъде съпътстван с изложба на автентични носии. Костюмите са на Ивана Манева от Хисаря. Тя има събрани сто костюма, но в Ловеч на първата си изложба ще покаже 30 от тях. С десет от тях ще бъдат облечени момичета на фолклорна формация „Елит“, които ще дефилират на фестивала. 
Част от изложбата са и 40 пафти от личната колекция на кмета на Ловеч Страцимир Петков, събирани над 20 години.
Експозицията ще бъде открита на 9 май в Художествена галерия „Теофан Сокеров“.
„Фестивалът е продължение на Люляковите музикални празненства в Ловеч. Затова го организираме след празника на града – 11 май, за да е естествен завършек на всички тези тържества“, посочи Читинова.
„Искаме да дадем сцена на всички самодейци. За тях това е награда – да покажат труда си, какво учат. По време на фестивала се събираме много любители, обменяме опит“, заяви Дончева. 
По думите на Нели Читинова вече 24 години от фолклорна формация „Елит“ към читалището се занимава със запазване, съхранение, разпространение на българския фолклор в страната и в чужбина.