За пръв път днес кюстендилските художници се събират в обща иконографска изложба. Експозицията е подредена в двора на храма "Св. Великомъченик Димитър" в Кюстендил, а поканата за това е на Велбъждския епископ Исаак, който е и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.
"В Кюстендил да се правят изложби не е нищо необичайно. Тази обаче - иконографска изложба, дължим на епископ Исаак, чиято е идеята на първия ден на Великден, в двора на храма "Св. Димитър", където е и архиерейското наместничество, да се съберат кюстендилските художници, които рисуват икони", каза за БТА кюстендилският художник Евгени Серафимов.
Той посочи, че много от местните автори, освен за съвременна живопис, отделят от времето и от развитието си,  за да рисуват икони в църкви и параклиси. 
"Получи се страхотна изложба, на девет автори, която може би е ново начало – в Кюстендил да се показва за Великден иконографска изложба", посочи Серафимов.
Произведенията, подредени в двора на храма, са около 30. "Идеята дойде спонтанно, но колегите откликнаха. Това са икони, които не са рисувани специално за тази изложба, а са част от любимите им икони, които стоят в домовете им", разказа още художникът. 
Той добави, че догодина може би те ще рисуват специално за тази изложба. "Кюстендилска изобразителна школа има, но кюстендилска иконографска – все още няма. Може би това е наистина едно добро начало. Още повече, че в района се строят много нови храмове, в които работят и много местни зографи", разказаха още авторите в екпозицията.
Изложбата може да се види само в днешния ден.