Мим формация „Жар театър“ ще открие XXIII-то издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ на 7 май в Търговище. На площада пред Драматичния театър трупата ще представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“ – атрактивна, забавна, но и поучителна история за често неподозираната смелост, която се крие във всеки от нас, съобщиха организаторите. 
Програмата продължава с участието на гостуващата трупа от Румъния – театър Ion D. Sîrbu, който ще представи Frozen / „Леденото кралство“, а по-късно през деня, актьорите от „Ателие 313“ ще разкажат приключенията на „Лукчо“. В първия фестивален ден се включва и Неделя Ганчева с уъркшопа „Осъзнато присъствие в танца“, насочен към тийнейджъри с интерес към танцовото изкуство. Програмата ще завърши с физическия пърформънс „Връзки“ на Драматичен театър - Търговище. 
През следващите дни младите зрители ще могат да видят общо 11 от най-добрите образци на театралното изкуство за деца и тийнейджъри, кандидатствали за участие в престижния международен форум. Съпътстващата програма на фестивала включва театрални ателиета, уъркшопи, професионална дискусия на тема „Театърът за млади зрители в Румъния“ и второто издание на националния конкурс за съвременна драматургия „Зелената котка“. Коментарен бюлетин ще бъде воден от студенти по специалността „Театрознание и театрален мениджмънт“ от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Спектаклите ще оценява международно жури с председател д-р Ина Божидарова, театровед и критик (България) и членове – Ян Ирку, театрален и кино режисьор (Чехия) и д-р Амалия Кондояни, драматург на Национален театър на Северна Гърция – Солун (Гърция). Ще бъдат присъдени шест награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство. 
Специални гости на тазгодишното издание са театрални критици и културни журналисти от Германия, Франция и Румъния. Огромно вълнение предизвиква и предвиденото присъствие на авторката Елизе Вилк, която пристига в България, за да гледа постановката по нейния текст „Зелената котка“, дело на режисьора Любомир Колаксъзов с трупата на Драматичния театър в Търговище.
Очакванията са през театралните салони и всички съпътстващи прояви да преминат над три хиляди зрители. 
Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Община Търговище, Куклен театър - Търговище и спонсори.