На Велики вторник в столичния храм "Покров Богородичен" бе отслужена архиерейска преждеосвещена света литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщиха от Софийската митрополия. 
Заедно с епископ Поликарп съслужиха архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, протойерей Георги Янъков, протойерей Живко Лозанов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Тодор Стоянов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.
Миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие във великопостната богослужба. Продължителните църковни песнопения бяха молитвено изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.
Много от присъстващите в края на литургията се причастиха, а епископ Поликарп произнесе слово, в което разтълкува евангелската притча за десетте девици. С нея светата Църква ни призовава да бъдем готови да посрещнем Небесния Жених със запалени светилници в своите души, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано, каза той. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, или талантите, които ни е дал Бог.
"Много често казваме, че сме служители на Бога. Но като се поразмислим и осмислим думите на Спасителя към апостолите, виждаме, че не ние сме Негови служители, а Той на нас ни служи, както казва св. апостол Матей: "Син Човеческий дойде не за да Му служат, а за да послужи". Господ ни милва, спасява, прощава ни, обгрижва ни като малки деца, а ние си мислим поради нашата гордост, че ние служим на Него. Кой може да бъде достоен служител на Бога от грешния и недостоен човешки род? Богочовекът Христос със Своята жертва на Кръста, със Своето изкупително дело дойде, за да послужи и да ни бъде пример", каза в словото си владиката. Епископ Поликарп благопожела в тези свещени дни на Страстната седмица: "Да не помисляме нищо високо за себе си, а да бъдем смирени, кротки, да бъдем човечни, а най-вече да бъдем търпеливи".
Владиката благодари на духовниците от храма, на певците за молитвеното пеене и на присъстващия богомолен народ, който той благослови с думите: "Бог на всички да въздава, да благославя и да ни изпълнява всички добри пожелания".