Във Великотърновска област са регистрирани четири нови случая на коклюш при деца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Сред заболелите деца е тримесечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано,  прието е за лечение в областната болница във Велико Търново.
Останалите три нови случая на коклюш в региона са на ученици – на седем, 15 и 17 години. Те са с редовен имунизационен статус. Под медицинско наблюдение и карантина са поставени класовете, в които те учат, посочиха от инспекцията.
Данните за страната показват, че най-засегнати от заболяването са децата - над 90% от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са при тези до една година, а 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини, уточниха от инспекцията.
От областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ съобщиха, че вече разполагат с тестове за коклюш. Пациентите, които имат симптоми на заболяването, ще могат да бъдат тествани при постъпване в инфекциозното отделение. Изследването се извършва на място, а целта е диагнозата да бъде потвърдена на ранен етап от протичане на заболяването, да бъде назначено лечение и изолация в болнични или домашни условия по преценка на лекаря, с цел предотвратяване на разпространяването на инфекцията. Болницата разполага и с тестове за серологично изследване.
Първият случай на заболяването в областта беше регистриран на 22 април.