Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград почете патрона си със специален час за историята на училището. По повод патронния празник на гимназията д-р Дарина Колева, главен експерт в  Държавен архив – Разград, представи пред ученици от 9 клас презентация на тема „От Разградско трикласно училище до гимназия „Йосиф I“.
Пред възпитаниците на гимназията тя обясни, че през дългия период на своето съществуване Разградската гимназия носи различни наименования – Разградско трикласно смесено училище, Разградско окръжно мъжко петокласно училище, Разградска окръжна мъжка гимназия и др.
„Както темата на презентацията показва, основният акцент е поставен върху приемане името на екзарх Йосиф за патрон на гимназията. По повод 25-годишнината от избирането му за  български екзарх (1877 г.) на 23 април 1902 г. училищното ръководство единодушно решава учебното заведение да носи името „Йосиф I“  и уведомява екзарха за взетото решение с писмо от същата дата. През този период директор на училището е Йордан х. Петров. Екзархът, трогнат, дава съгласието си“, разказа Колева. Тя добави, че документалните източници сочат, че от 7 май 1902 г. Разградската гимназия вече носи името „Йосиф I“. Впоследствие, в завещанието си, Екзарх Йосиф I дарява 5000 лева за учебници на бедни ученици от гимназията.   
За възпитаниците на ПГПЧЕ беше интересно да видят как са изглеждали учителите и учениците преди повече от век. Научиха за богатата извънкласна дейност в гимназията. За това, че през 20-те и 30-те години на ХХ век в училището е имало есперантско дружество „Виктор Юго“, дружество по физика и астрология „Камий Фламарион“, Музикално дружество, Християнско дружество и др. Сред известните учители и ученици, свързани с историята на гимназията, д-р Колева открои имената на писателя Антон Страшимиров и проф. Боян Пенев, които макар и за кратко, са учили в гимназията. 
По повод патронния празник на ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф” в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ беше открита изложба с творби на ученици от училището. В навечерието на празника ученици от училището се завърнаха с поредните престижни отличия от конкурси. За патронния празник днес е организиран и тържествен концерт в Общинския културен център.