Партиите и коалициите в Търговище постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета Дарин Димитров участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание. Не участваха представители на извънпарламентарно представените партии, за разлика от предишни избори, каза за БТА говорителят на общинската администрация Станислава Солакова. 
Общо 844 ще са членовете на всички 105 СИК в общината в предстоящите избори. Най-много места в тях има Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 211, като 91 от тях са ръководни. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична  България“ има 193 места, от които 83 ръководни позиции. Партия Движение за права и свободи (ДПС) е със 118 места, като 48 от тях са в ръководствата на комисиите. „Възраждане“ е със 114 места, от които 45 са ръководни. Коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“ са с по 104 места в секционните комисии. Ръководните места, които те заемат в комисиите, са съответно 30 и 15. 
Партиите и коалициите се споразумяха и за състава на подвижната избирателна секция, в случай че такава бъде образувана. За целта са необходими поне десет заявления. До момента в Общината не са постъпили такива, уточниха от пресцентъра на общинската администрация. Срокът за подаване на документи е 25 май в отдел на "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в Общината или на e-mail: [email protected]
По процедура кметът трябва да внесе предложенията за състава на СИК в Районната избирателна комисия до 9 май.