Разнообразна програма под наслов "Русе заедно" е подготвила Общината за Великден и за празника на града - 6 май. Това съобщи заместник-кметът по образование и култура на Русе Енчо Енчев. 
Началото ще бъде поставено на 2 май (четвъртък), когато в Русенската библиотека деца ще боядисват великденски яйца. Ще бъдат открити и две изложби - на Градското фотографско дружество и на Дружеството на художниците в Русе. 
Програмата продължава на 4 май (събота) със спортните занимания за малки и големи, като русенци ще могат да потренират с момчетата от баскетболен клуб "Дунав" и с футболен клуб "Дунав". Ще има и международен футболен турнир "Северна звезда" в памет на 11-годишния футболист на "Дунав" Венцеслав Георгиев. 
Традиционното Великденско хоро ще се извие навръх християнския празник на централния площад в града. То е организирано от фолклорен танцов театър "Найден Киров". Тогава ще бъдат обявени и победителите във Великденската томбола. Предвидени са 70 награди, сред които е и печено агне.
Ще има и различни конкурси - за най-здраво яйце "борец", за най-красиво писано яйце и за най-вкусен козунак. 
На кея вечерта ще се състои т. нар. "River party: Огън и вода" с участието на DJ Groovy George, DJ Dian Solo, в края на което артистите от "Нов цирк"- София, ще представят огнено шоу.
Началото на празника на Русе - 6 май, ще бъде поставено с литургия в храм "Св. Георги". След това тържествено ще бъде връчено званието "Почетен гражданин на Русе", а в 11:30 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се състои официалната церемония по случай Деня на храбростта и българската армия. 
През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, в Екомузея с аквариум и в Художествената галерия ще бъде свободен, а в Регионалната библиотека Любен "Каравелов" ще може да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На различни локации гражданите ще могат да видят детския спектакъл "Русе в кутия", да се научат да вият гергьовски венци, да се включат в хоротека, да се насладят на арт акцията на учениците от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" и концерта на децата от вокална група "Слънце". 
По централната пешеходна улица в града ще има анимация на кокили, акробатично шоу, изпълнения на пътуващите актьори от Русенския куклен театър и професионално заснемане от фотографи. 
Младежкият парламент към Общинския младежки дом е подготвил "Търсене на русенски съкровища", а безплатни туристически разходки ще бъдат организирани от професионалните гидове на "Ruse Summer Tour". За любителите на екстремните спортове са предвидени скокове с бънджи от Гредовия мост. 
Празничната програма ще приключи с концерт на група D2"- с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо, и със заря.