Община Плевен работи по осигуряването на видеонаблюдение и видеозапис на процеса по повторно преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. Това съобщи пред журналисти днес секретарят на местната администрация Соня Ганева. 
Поръчани са необходимите камери и оборудването. До 20 май, когато по информация на вещите лица, те ще възобновят броенето на бюлетините, ще бъде монтирано разпреденото от съда видеонаблюдение и запис, увери Ганева.
Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен от 30 октомври 2023 г., с което са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. Тогава беше разпоредено преброяване само на недействителни бюлетини от избора за общински съветници. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК. То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд. Той разпореди оглед и повторно преброяване на бюлетините от всички 168 секционни избирателни комисии от избора за общински съветници. 
Процесът по преброяването започна на 10 април в Актовата зала на Община Плевен от три вещи лица, които трябва да изготвят съдебно-техническа експертиза. Поради техни ангажименти обаче броенето в момента е преустановено и ще бъде възобновено на 20 май. 
Ново заседание по делото в Административен съд в Плевен е насрочено за 14 юни.