Първото събитие от проекта „Концерти на гарата“ е в Карлово на 25 май. Проектът ще бъде осъществен през настоящата година и включва няколко концерта на различни железопътни гари в страната, съобщават организаторите - музикантите от група X-r@y. 
Следващият домакин е Казанлък – на 31 май, и Пловдив – през септември. И двете събития са част от празниците на розата в двата града. Освен X-r@y, ще участват местни музикални състави и изпълнители, като в Казанлък ще се включи и „Уикеда“.
Железопътната гара ще бъде декорирана с „Рози от Казанлък“, картина на художничката д-р Петя Илиева (автор на инициативата ART4Diplomacy, по която бяха украсени редица спирки и превозни средства на обществения транспорт в столицата). Тези рози се срещат в българските народни престилки. 
ЦЕЛИТЕ
Целта на инициативата е чрез поредица концерти в относително по-малки населени места да се децентрализира културният живот в страната, да се осъществят срещи на творците с нови музикални публики, създаване на дълготрайни и устойчиви формати за показ на съвременно българско изкуство (освен музикално творчество, железопътните гари представят неизползвана възможност за показване и на други артистични дейности изложби, театрални представления, модерно изкуство и други разнообразни културни събития).
Реализацията на предвидените по проекта дейности ще спомогне за изграждането на положителен имидж, както на участниците в проекта, така и на железопътната инфраструктура като достъпна и удобна за използване от всички граждани и гости, неизменна част от културния ландшафт на съответните населени места, а също така и за популяризиране на железопътния транспорт в България по един по-нетрадиционен начин като вид екологичен, енергоефективен и безопасен начин на придвижване, коментират инициаторите.
МАЛКО ИСТОРИЯ
Припомнят, че през настоящата година отбелязваме 199-та годишнина на първата пътническа железница в света между градовете Стоктън и Дарлингтън във Великобритания. Нейният създател Джордж Стивънсън (Стефансон/Стефансън в по-стари преводи на български) проектира и създава и първия локомотив, какъвто го познаваме и днес (наречен Локомоушън).
Настоящата инициатива и пътуващ фестивал „Концерти на гарата“ е нашият начин, по примера на развитите страни от Европа и света, да намерим леко позабравените и понякога подценени пресечни линии на формите на придвижване, (съ)общуването между хората и изкуството, казват инициаторите на проекта. 
Групата X-r@y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара. През 2010г. участва в „България търси талант“. През 2017 и 2018 г. групата участва на StreetMusic Festival в Сату маре Румъния, на който печели втора награда. През 2019 г. музикантите представят първия си самостоятелен албум, наречен „O.K.“, в който съчетават поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви.
В края на 2022 година X-r@y е отличена в музикалния конкурс на фондацията, носеща името на Джон Ленън. Музикантите с тяхното парче „Ако някога“ са сред тримата финалисти в категорията World music. 
В групата са Веселин Кирев - вокали, Николай Николов - гъдулка, Николай Димитров - китара, и Мариян Живков - барабани и перкусии.
/ДД