Съвместни екипи на „Пътна полиция“ от Силистра и съседния румънски град Кълъраш ще регулират трафика по време на Великденските празници, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Мярката се въвежда заради очакващото се засилване на движението на румънски автомобили към българските курорти и транзитно преминаващите към Република Гърция.
На проведени работни срещи между представители на ръководствата на „Пътна полиция“ от двете държави е определено като необходимо съвместната дейност да бъде осъществена в дните 30 април, 1 май и 6 май по основните пътни направления в пограничните райони на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Република Румъния.
Контролът, осъществяван от съвместните патрули, ще бъде насочен към водачи с поведение, представляващо опасност за останалите участници в движението, свързано с неправилни маневри – изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство и други. Дейността им ще бъде приоритетно съсредоточена към места, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на движението и участъци с предпоставки за възникване на проблемни ситуации на пътното платно с оглед подпомагане на движението и недопускане образуването на колони.
Смесените българо-румънски патрули по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш са характерни за летните месеци. Работата на екипите е насочена предимно към спазване на скоростните режими, неправилно изпреварване, употреба на алкохол. Командированите служители оказват съдействие на местните най-вече при работата със свои сънародници. 
По данни на Областната дирекция в Силистра най-честите нарушения, на които патрули се натъкват, са превишена скорост и неправилно изпреварване.