Затворът в Самораново ще бъде готов да бъде пуснат в експлоатация през септември, съобщи пред медиите главен комисар Ивайло Йорданов, директор на Главната дирекция „изпълнение на наказанията“ (ГДИН), след заключителната конференция по проекта за изграждането на комплекса.
Той посочи, че предстои на място да бъде обучен ръководният състав, като може би в началото на септември ще има готовност да бъде пуснат в експлоатация затворът, както и прилежащите съоръжения и учебен център.
Затворът е предвиден за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди. Той е първият у нас, който няма да има решетки, добави главен комисар Йорданов.
Условията в местата за лишаване от свобода са изключително важни както за служители, така и за обществото. Никой не е застрахован, че може да попадне там. Ролята ни е да работим с постъпилите в затвора и да ги подготвим за живота на свобода, за да могат да се влеят в обществото, да станат различни хора и да не допускат повече грешки, коментира още директорът на ГДИН.
Служебният министър на правосъдието Мария Павлова добави, че мерките за сигурност в затворническия комплекс ще бъдат на високо ниво, като е изградена модерна система за охрана.
Министърът коментира, че от 2017 г., когато тя има наблюдения, условията в местата за лишаване от свобода се подобряват, макар и с „малки стъпки“ и, за съжаление, преимуществено със средства от външни донори.
Мария Павлова очерта и следващи цели на министерството – качествено обучение на персонал и преструктуриране на държавното предприятие фонд „Затворно дело“. Тя добави, че работна група преглежда Закона за изпълнение на наказанията, тъй като част от текстовете са морално остарели и следва да бъдат адаптирани към настоящата обстановка.
Проектът за нов затвор в Самораново е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Той включва изграждане на учебен център за 100 служители на ГДИН, ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, административна сграда и др.