Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват. Това каза пред журналисти в Стара Загора съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Асен Василев в отговор на въпрос дали има опасност дупката в бюджета да се увеличи след подпомагането на фермери, земеделци и миньори.
“Това, което оставихме на служебния кабинет, е изпълнение на данъците точно както са по план график, разходите бяха по-ниски, знаете, че в бюджета има излишък в края на март. Тези допълнителни разходи, които се правят, по принцип трябва да могат да бъдат направени или на база резерв в бюджета, или на база намаление на други разходи, това са единствените два източника за правене на допълнителни разходи”, обясни Василев. По думите му единствените пера, които могат да се намалят, са пера в капиталовата програма.
Доколкото виждам, в момента се подготвя решение за подпомагане с допълнителни средства, които не са в рамките на Министерството на земеделието и трябва да се види откъде те ще бъдат взети, коментира още той.