Депутатите обсъждат проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков. Предложението беше внесено вчера от депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "БСП за България".
От втори път парламентът събра кворум за започване на днешното заседание, след като в залата се регистрираха 125 народни представители. При първия опит за регистрация в залата бяха 117 депутати. 
В дневния ред по предложение на председателя на НС бяха включени две нови точки. Росен Желязков посочи, че с необходимите 80 подписа е постъпил проект на решение за предсрочното му освобождаване и предложи това да е точка пета от днешния дневен ред. По предложение на Асен Василев („Продължаваме промяната-Демократична България“) залата реши оставката на председателя на парламента да е първа точка от програмата за днес.
В дневния ред беше включено и проекторешение за осигуряване на средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД за периода 2024 – 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на терени.