Да се въведат ограничения за карането на тротинетки, така че да се елиминира опасността от сблъсъка им с пешеходци, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС д-р Росица Кръстева, Светлозар Симеонов и Стоян Христов. Те са внесли в Общинския съвет проект за допълнение на Наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Алисе Муртезова.
Ако исканите допълнения бъдат приети, движението с тротинетки ще бъде забранено в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони. Водачите на тротинетки могат да преминават през тези зони само като ги бутат.
Напоследък на много места, включително и в Русе, ставаме свидетели на много неприятни инциденти с тротинетки на пътя. В социалните мрежи се появяват кадри с хора на електрически тротинетки, които карат с неразумно висока скорост между колите и в пешеходните зони между разхождащите се, сред които има възрастни и майки с малки деца, като видимо не се спазват правилата за движение. Съвсем наскоро, за една седмица в Русе медиите съобщиха за няколко сериозни инцидента с пострадали, като за радост, до този момент не се стигнало до фатален изход. Електрическите тротинетки не трябва да са с изключителни права на пътя и правилата за тях трябва да бъдат еднакви навсякъде, мотивират се съветниците.
Аналогични забрани вече има в много други градове. В София например тези ограничения бяха приети още през лятото на миналата година. През миналата година ОДМВР-Русе регистрира 22 тежки пътнотранспортни произшествия с индивидуални електрически превозни средства, при което са ранени 23 души.
С наредба на Общинския съвет могат да се определят и по-ниски максимално допустими скорости от определените в Закона за движение по пътищата, но тримата вносители не предлагат такива промени.
На водача на индивидуално електрическо превозно средство, както МВР официално класифицира тротинетките, е забранено да развива скорост, по-висока от 25 км/ч, да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч, да се движи в зони забранени за велосипеди, да превозва други лица, да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци.
Водачът на електрическа тротинетка трябва да е на възраст над 14 години и ако е под 16 години трябва да се движи само по велосипедните алеи.
Изискванията са фиксирани, но рядко се спазват. Причината е ясна - липса на контрол и санкции може да провали дори най-добрите правила. Доказателства виждаме, накъдето и да погледнем.