В Хасково тържествено бяха открити 52-рите Литературни дни "Южна пролет" и едноименният Национален конкурс за дебютна литература. Церемонията се състоя пред сградата на местния Драматичен театър "Иван Димов" с участието на Духовия оркестър на община Хасково, хор "Родна песен" и мажоретен състав.
Кметът на общината Станислав Дечев откри форума, който ще продължи до петък. В конкурса участват 30 млади автори в четири жанра - "Поезия", "Проза", "Детска литература" и "Литературна критика". "Отново е пролет и тя отново е в нашия град на крилете на книгите", каза в словото си Дечев. "Радвам се, че Хасково в следващите няколко дни отново ще бъде сцена на младостта, на творчеството и на силното българско слово. Развълнуван съм, че дебютантите днес са част от бъдещите класици на литературата ни в утрешния ден", отбеляза още Дечев.   
Огънят на събитието запали лауреатът на конкурса през 2011 година Иван Ланджев. "За пръв път съм тука от 13 години. Спомням си много ясно моето участие. Този конкурс винаги е бил много специален за мен, защото човек не може да спечели награда за дебют втори път, това я прави уникална", посочи Ланджев. Той добави, че има чудесни спомени от града, от церемонията и вълнението. 
Програмата за тази вечер продължава в театъра с вечер на лауреата Ланджев и представяне на книгата на журналиста Георги Милков "Истории от ръчния багаж".