Изминаха 109 години от времето, когато над арменското население в Османската империя бе извършено чудовищно престъпление, когато бяха избити около 1,5 милиона души. Светът не бива да забравя събитията от 1915-1922 г., защото тези, които премълчават истината, които изопачават историята, които си затварят очите за първият геноцид на ХХ век, стават съучастници на това престъпление. За престъпленията срещу човечеството давност не може да има. Геноцидът срещу арменския народ остава вечно предупреждение за необходимостта от справяне с дискриминацията, насилието и потискането на човешките права.
Затова ние, арменците от Русе, като част от арменската общност в България, призоваваме днешната Република Турция да прояви достойнство и мъжество, да признае това престъпно деяние, да се разграничи от извършеното от младотурците преди повече от един век.
Ние сме съпричастни към болката и страданията на народа на Арцах (Нагорни Карабах), настояваме  за освобождаването на пленниците и  завръщането на народа на Арцах в своята изконна Родина.
Арменската общност в Русе