С пиесата „Морфин“ по едноименната повест на Михаил Булгаков ще бъде открит театралният маратон през май. Гостуващият спектакъл е режисьорски дебют на Кристина Беломорска и първи моноспектакъл на актьора Петър Петров-Перо. Публиката може да го види на 9 май в Камерна зала „Слави Шкаров“ на ДТ „Сава Огнянов“.
На следващия ден, но в Голямата зала в Доходното здание, ще гостува габровският театър „Рачо Стоянов“ с „Портретът на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд. В представлението участва почти цялата трупа театъра, както и двама гост актьори.
На 11 май в Камерна зала ще се играе премиерата на „Емоции от първа необходимост“ - авторски музикален спектакъл по фрагменти от „Страх и мизерия в третия райх“ на Бертолт Брехт. Режисьор е Ева Данаилова - носител на наградата за млад режисьор „Слави Шкаров“ 2023 г.
На следващия ден в същата зала Димитър Живков ще покаже моноспектакъла си „Живак“, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.
На 14 май, отново на Камерна сцена, излизат Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов в „Духът на поета“ от Стефан Цанев под режисурата на Ивайло Ненов.
Следва „Странна случка с куче през нощта“ на 20 май на Голяма сцена, вече с награда Икар 2024 за дебют на Калоян Желев и гост актьор Стоян Радев.
Втора премиера пред русенска публика прави спектакъла „Куцльото от забутания остров“ от Мартин Макдона на 22 май на Голяма сцена. Режисьор е проф. Пламен Марков.
На 27 май в родния Русе идва Михаил Билалов с комедийния си моноспектакъл „Бум-Бум“. Публиката в Голямата зала ще оцени не само играта на хитовия актьор, а и таранта на автора на пиесата Ваня Николова (сценаристка на „Под прикритие“, „Връзки“, „Голата истина за група „Жигули“ и „Вина“). Дали „Бум-Бум“ напомня на „Анализирай това“ и „Семейство Сопрано“? Ще прецени публиката.
Театралният месец завършва на 30 май с още една комедия - „Натюрморт със затлъстял племенник“ от Йон Сапдару с режисьор Боян Иванов. Гостуват звездите Любо Нейков и Роберт Янакиев.
Всички спектакли започват в 19 часа.