Голяма ретроспективна изложба по повод 90-годишнината от рождението на художника сценограф Тодор Станилов (1934 - 2008) бе открита в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Роденият в Стара Загора творец посвещава 34 години от живота си на Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас и остава завинаги неразривно свързан с морския град, заяви по време на откриването директорът на галерията Георги Динев. Той припомни, че с подобна изложба преди десетилетие галерията отбелязва и предишната годишнина на твореца. Динев допълни, че макар да остава в паметта на хората основно като сценограф, Тодор Станилов е и изключителен живописец, а сценографиите му въздействат като самостоятелни картини.  Свои спомени за съвместната им работа и дългогодишно приятелство разказа поетът, писател и драматург Недялко Йорданов. Той сподели с публиката любопитни истории от тяхната работа по различни пиеси в Драматичен театър "Адриана Будевска" и някои от нововъведенията, които Станилов измисля за конкретни постановки - създаването на моторни чиги (металните тръби, върху които се закачат осветление и детайли от декора в театъра - бел.а.), както и използването на затворен в клетка жив плъх и прикрепена към кафеза тръбичка с червена боя, създаваща на публиката илюзията, че героят на Хамлет убива животното. "Човек, който кипеше от идеи и въображение, а външно беше много прибран. Външно в него не личеше такава артистичност. Беше много прибран, много семпъл, много скромен и много красив", каза Недялко Йорданов. Той прочете и откъс от четвъртия том на своите мемоари "И да започнем отначало", писан броени дни след загубата на неговия приятел Тодор Станилов през 2008 г., с когото по думи на Йорданов сякаш си е заминало и неговото театрално минало. Експозицията представя около 40 картини - проекти за сценографии на различни постановки, предоставени от сина на автора, журналиста и поет Боян Станилов. Той също бе сред гостите на откриването и в края му прочете пред публиката свое стихотворение "Искам за малко", посветено на баща му.  Сред представените произведения в изложбата са сценографски решения за постановките на Недялко Йорданов "Развод по български", "Имате ли огънче?", "Мата Хари". Посетителите имат възможност да видят още как художникът е изобразил на платното своите идеи са поставянето на пиеси като "Хамлет" по Шекспир, "Опит за летене" на Йордан Радичков, "Носете си новите дрехи, момчета" от Стефан Цанев, "Варвари" по Чехов. 
Роденият в Стара Загора художник Тодор Станилов завършва специалност "Сценография" във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ при проф. Георги Каракашев през 1958 г., след което работи като щатен художник в драматичните театри в Димитровград (1958 - 1962) и Бургас (1962-1996). На бургаския театър "Адриана Будевска" посвещава 34 години от творческия си път, като през годините е част от ръководството и дори става директор на културната институция. За своя изключителен принос и собствен почерк в изкуството на сценографията е обявен и за почетен гражданин на Бургас. 
Станилов е и първият български художник-проектант, удостоен с годишната награда на Съюза на артистите в България през 1974 г. за сценографията на спектакъла „Любов необяснима“. Работата му върху „Хамлет“ от Шекспир, „Чайка“ от Чехов, „Имате ли огънче?“ и "Мара Хари" от Недялко Йорданов, „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Носете си новите дрехи, момчета“ от Стефан Цанев остава трайни следи в историята на българския театър, пише за него Съюзът на българските художници. 
Прави и множество самостоятелни изложби живопис в България и участва с творбите си в международни изложения и биеналета. В последните години преди смъртта си реализира и няколко експозиции с акварел и туш.