Ямбол е застрашен от недостиг на питейна вода и екокатастрфа от измиране на тонове риба в градския ръкав на Тунджа, предупреди кметът Валентин Ревански в свое видео във Фейсбук. По думите му причината е отклоняване на река Тунджа за напояване с новоизграден бент край сливенското село Мечкарево. 
„Според нас това е поредното безумие на държавата. Оттокът на река Тунджа до такава степен е намалял, че в никакъв случай реката не може да се движи нормално, както е минавала хилядолетия“, посочва кметът на Ямбол. 
По думите му от 46 кладенци в местността Ормана, откъдето се захранва градът с вода, само 13 работят. Засега неработещите сондажи се компенсират от тези във вододайната зона край село Кабиле, но не се знае докога, обяснява той.
Според него има и друг проблем – река Тунджа се отклонява и за водно-електрически централи на язовир "Копринка". „И тук е изключително важно какви са приоритетите на държавата – дали питейната вода или водно-електрическите централи и напояването на селскостопанската продукция“, пита кметът на Ямбол.
„Отправяме призив към всички държавни ведомства да си свършат работата, да направят проверки и оттокът на река Тунджа да бъде нормализиран“, апелира той.
Бентът при село Мечкарево не е новоизграден, а функционира от 1968 г. насам през всеки напоителен сезон. Съоръжението е изградено за напояване на 17 500 декара, каза за БТА управителят на „Напоителни системи – клон Средна Тунджа. По думите му бентът няма никакво отношение към проблема, за който говори кметът на Ямбол.
„Аз го отдавам изцяло на сушата, със сигурност реката е по-маловодна от тази гледна точка. Както и на много други места в цялата страна водните хоризонти са паднали от продължителната суша. „Напоителни системи“ по никакъв начин не сме ощетили питейното водоснабдяване на Ямбол“, заяви Иванов.
По думите му прогнозите са за дъжд в четвъртък и се очаква да се активизират и другите притоци на Тунджа – реките Новоселска, Асеновска, Беленска, с което нивото на реката в Ямбол ще се нормализира. „Ние сме информирали „Басейнова дирекция“, утре предстои оглед“, каза още той.
Язовир "Жребчево", за чието техническо състояние отговаря дружеството, не е вододаден. Всеки поливен сезон от язовира се ползват 100 млн. куб. м за напояване. “Останалите количества, които се изпускат за екология, промишлени води, са по разпореждане на Министерството на околната среда и водите и ние ги спазваме стриктно“, уточни Иванов.