Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде от днес за 17 април, сряда, предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 области от страната. Количествата ще са между 15-25 литра на квадратен метър, на места в областите Кюстендил и Благоевград - до 30-40 литра на квадратен метър. Предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър, с пориви до 24 метра в секунда, е обявен за утре за 17 области от страната, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.
В седмичната прогноза на НИМХ за времето у нас - от 18 до 23 април, се съобщава, че през следващите дни облачността ще е по-често значителна. Валежите ще продължат, но ще са по-слаби и на по-малко места, главно в Южна и Източна България.
В четвъртък, 18 април, ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно през деня ще се ориентира от североизток.
Температурите ще се понижат, в петък, 19 април, минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните - между 12 и 17 градуса.
През нощта срещу събота от югозапад валежите ще се активизират, а в събота, 20 април, ще обхванат цялата страна. Повишава се вероятността в много райони да са интензивни и значителни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър временно ще се усили, впоследствие ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без съществен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са между 7 и 12 градуса, в югоизточните райони - до 16-17 градуса.
В неделя, 21 април, и през първите дни от следващата седмица, ще има променлива, често значителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната временно ще спират, а във вторник отново ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е умерен, в понеделник, 22 април, ще отслабне, а във вторник, 23 април, ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се понижат още и във вторник минималните - ще са между 1 и 6 градуса, а максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 12 и 17 градуса.
Седмичната прогноза на НИМХ е изготвена от дежурния синоптик Анастасия Кирилова.