Още 10 споразумения с общини от Русенско за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 г., са подписани през миналата седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Одобрени са три предложения на Община Бяла, още пет на Община Две могили и два на Община Сливо поле.
Проектите за Бяла са на стойност 8,278 млн. лева и предвиждат ремонт на два общински пътя и реконструкция на водопроводната мрежа в Босилковци. Две могили ще получи още над 3,5 млн. лева за рехабилитация на улици в общинския център и в Батишница. Двата проекта на Община Сливо поле са за наф 4,1 млн. лева също за рехабилитация на общински пътища. 
Преди тези споразумения в началото на месеца бяха подписани още пет за общините Иваново и Две могили на обща стойност над 12 млн. лева.
Както „Утро“ писа, 14 проекта на Община Русе са заявени за финансиране от националния бюджет по новата програма за подпомагане на общините. През март списъкът бе променен, като от първоначалните 17 проекта 11 бяха заменени, три отпаднаха, а на други три са променени параметрите. Понеже това на практика е съвсем нов списък към подписване на споразумения ще може да се пристъпи едва след гласуване на законопроекта на второ четене. Той е внесен в Народното събрание на 2 април.
До момента в МРРБ са подписани 723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини. От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележи, като са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ. От министерството се притесняват от възможността да се окаже, че няма достатъчно строителни фирми, които да изпълнят всички национални и общински обекти, които предстои да стартират в страната. Кметове потвърждават този риск и отбелязват, че освен глад за строители се очертава и недостиг на проектанти, които също са малко на брой у нас.