Вдигаме данъци, спорим за дребни суми за социални дейности, култура, спорт, а се лутаме и нямаме проектна готовност за инвестиране на 50  млн. лв. в благоустрояване на Община Русе. Това написа в своя Фейсбук профил общинският съветник от ПП-ДБ проф. Велизар Павлов, визирайки проектите, подадени от Община Русе за финансиране от държавния бюджет.
„Общините в България имат възможност да получат финансиране от държавния бюджет за 2024 г. за инвестиционни проекти за благоустрояване. Финансовата рамка за 2024 г. за Община Русе е 50 млн. лв. Още в самото начало на този процес нашата група съветници от ПП-ДБ постави тази тема на вниманието както на обществеността, така и на Община Русе. Бяхме установили, че Община Русе е подала едва 4 проекта на стойност около 6 млн. лв. В последния възможен момент, между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, благодарение на нашите народни представители Мартин Димитров и Иван Белчев, по предложение на Община Русе списъкът от проекти бе допълнен до 17 проекта на прогнозна стойност за 2024 г. в размер на 47 636 900 лв.
Към 21.03. установихме, че с МРРБ са подписани 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция, като в списъка с подписаните споразумения няма нито едно на Община Русе. В тази връзка зададохме серия от важни въпроси към кмета на Община Русе. Отговорът, който получихме, беше меко казано възмутителен. Не стана ясно защо Община Русе няма подписано нито едно споразумение, какви промени са предложени в списъка от проекти и защо, какъв е планът за действие на общината за изпълнение на одобрените или нови проекти през 2024 г. и как ще бъде компенсирано вече установеното забавяне на стартирането и от там на изпълнението на тези проекти.
Наша проверка установи, че в актуализацията на държавния бюджет, приета на първо четене, по предложение на Община Русе, списъкът от проекти е променен напълно. Забелязват се 10 нови проекта, 3 променени и само един запазен. Отпаднали са: бул. „В. Левски“, кръговите кръстовища, художествената галерия, „Ялта“, „Локомотив“, колектор „България“, общински пътища и др. Тези промени не са съгласувани с Общинския съвет и умишлено не бяха представени в отговора, който поискахме. В условията на трагични основни улици в Русе, не е предвиден основен ремонт на нито една (бул. „Цар Освободител“ и мн. други, които не са включени в програмата по изтегления кредит с тази цел)“, казва Велизар Павлов.
Общинският съветник посочва като успешен модел Община Бургас, която при рамка 100 млн. лв. има одобрени проекти на обща стойност над 200 млн. лв., от които над 100 млн. за 2024 г. Договорите с МРРБ се сключват на база общата стойност на проектите, така Бургас и др. летят, а Русе се лута (17,7 млн. лв. за 2024 г. на обща стойност около 48 млн. лв.) и дори ни няма в списъка на 115-те общини, със сключени споразумения. По модела Бургас трябваше да имаме проекти на прогнозна стойност 50 млн. лв. за 2024 г. на обща стойност 100 млн. лв., казва проф. Павлов.