През 2023 г. на територията на ОДМВР Русе са настъпили 22 тежки пътнотранспортни произшествия с индивидуални електрически превозни средства (електрически тротинетки). Това съобщава вътрешният министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от русенския депутат Иван Белчев. При тези инциденти са ранени 23 участници в движението по пътищата. 19 от произшествията са регистрирани в град Русе, а останалите три - в Две могили.
Основната част от тези произшествия са от вида „сблъскване между пътни превозни средства“ (20). Другите два са от вида „блъскане на пешеходец“.
През 2023 г. на водачи на електрически тротинетки са съставени 17 акта за установени административни нарушения и 5 фиша. Делът им е нищожен на фона на всичко 13 652 фиша за нарушения и 5287 наказателни постановления, издадени от „Пътна полиция“ - Русе през миналата година. Но нарушенията от водачите на тротинетки са повсевместни и в много случаи те са управлявани от непълнолетни, които си нямат хабер какви са задълженията им на пътя.
Още през 2020 г., с промени на Закона за движение по пътищата, бяха приети правила и за тротинетките. Според нормативната уредба те трябва да се движат по велоалеите и да стъпват на платното само ако там няма велоалея. Максимално допустимата скорост на движение по велоалея е до 50 км/ч. Ако са на платното, трябва да се движат възможно в най-дясната му част и максималната им допустима скорост е 25 км/ч. Което трябва да се спазва на око, тъй като масовите модели не изписват скоростта на дисплея.
Тротинетките нямат право да превозват други лица или предмети, да се движат в непосредствена близост до други превозни средства или да се държат за тях. Също както на шофьорите и на техните водачи е забранено да използват мобилни телефони при управление. Деца под 14 години нямат право да управляват тротинетки, а такива от 14 до 16 години могат да се движат само по велосипедната инфраструктура. Такива нарушители обаче може да види всеки, който застане за половин час на някоя русенска централна улица.