Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) трябва да предостави на сдружение „Дишай, Русе“ наличната при нея информация за органичните съединения със специфична миризма от производството на „Линамар“, които не са обхванати от системата за мониторинг на предприятието. С решението на съдия Диан Василев се отменя отказът на екоинспекцията да даде исканите и налични при нея данни. 
Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
Както „Утро“ писа, в доклад на екоинспекцията от 2017 г. се споменава за 14 съединения със специфична миризма, отделяни от производството на „Линамар“. От тях контрол се извършва само за седем, а останалата половина не само че не се измерват, но и са пазени в тайна. 
За отказа си РИОСВ се позовава на фирмената тайна, тъй като това проучване не било нейна собственост, а на „Линамар“. Според съда обаче дори да са засегнати интересите на трето лице и то да е отказало предоставяне на исканата обществена информация, тя трябва да се предостави в случаите на надделяващ обществен интерес.
Замърсяването на въздуха продължава да е сред най-големите проблеми на Русе и днес. Една част от русенските семейства напускат града завинаги заради тези проблеми с обгазяването. Много дебати, много становища, проверки и др. са преминали, изказани, както от местната власт, така и от министри на министерство на околната среда и водите относно замърсяване на въздуха и околностите му. Русенци искат да знаят какво дишат. Дали е налице надделяващ обществен интерес за Русе и русенци е въпрос, по който дори не бива нито да се замисля, нито да се спори, посочва в мотивите си съдия Диан Василев.