Третият тур на местните избори в Русе - съдебният, както шеговито се наричат обжалванията на резултатите от вота, окончателно приключи. Последната инстанция - Върховният административен съд, отхвърли жалбата на неуспелия кандидат за кмет и общински съветник Здравко Паскалиев срещу обявените от Общинската избирателна комисия резултати от изборите за кмет и съветници на 29 октомври 2023 г. Въз основа на големия брой недействителни бюлетини и установените неточности в резултатите на две от секциите юристът искаше повторна проверка на бюлетините от всички секции. Това искане бе отхвърлено веднъж от Административния съд в Русе, а на 3 април решението е потвърдено от ВАС.
Протоколът на ОИК Русе от 30 октомври м.г. за избор на общински съветници, както и всички протоколи на СИК, са приети като доказателства по делото. В тях има положени подписи на членовете на комисиите без забележки, както и без възражения и жалби за извършени от членовете на СИК нарушения на изборния процес, няма особени мнения, посочва ВАС.
За да бъдат обявени изборите за незаконни, трябва да се констатира, че са едновременно налице две предпоставки: съществени, особено тежки нарушения на изборния процес и тежестта на тези нарушения да е от такова естество, че да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите. В случая това не е така, отсъжда ВАС.