Русенският митрополит Наум гостува вчера на Вселенския патриарх Вартоломей в Константинополската патриаршия, където за официално беше представен  българският превод на книгата на патриарха „Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието“. Изданието беше реализирано през 2023 г. от Русенската света митрополия с богословско приложение от Диоклийския митр. Калистос (Уеър) и биографични бележки на архидякон Йоан Хрисавгис. Преводът от гръцки език е на Златина Иванова.
В предговора на книгата митрополит Наум посочва, че тя е написана с „топлота и лично отношение, с голяма ерудиция“ и за богатата духовност на Православната църква. Митрополитът я определя като „покана за разговор, който да се води без предубеждения и страхове, но добронамерено и открито с всички хора с добра воля, независимо от техния етнос и религия“.
Книгата съдържа исторически поглед към Православието и Вселенската патриаршия през вековете до днес, богословски анализи за дара на богословието, литургията и иконописта, монашеството като избор и призвание, за духовността и тайнствата в живота на християните. Особен и ценен нюанс в нея са богословските и пастирски размисли върху темите за чудото на творението и отношението християнство-екология в съвременния свят; темата за вярата и свободата в Бога; поглед към глобализацията в съвременния свят; въпросите за национализма, религията, политиката и културните традиции, както и междурелигиозния диалог, в който участва Вселенската патриаршия. Тревожните тенденции на фундаментализма и расизма, войната и надеждата, както и пътят на помирението, правят тази книга особено ценна за християните днес.