Седмица след като бе отменена финансова корекция за близо 5 милиона лева за ВиК“-Русе по водния проект, Върховният административен съд отхвърли претенциите на МОСВ за още една от мегапоръчките - за реконструкция на ВиК мрежи в централна градска част. Договорът бе на стойност 16 557 095,66 лв. без ДДС, а Управляващият орган по програма „Околна среда“ искаше да отреже една четвърт от тази сума, т.е. над 4,1 млн. лева.
Парадоксално, но в предходния случай МОСВ обвиняваше „ВиК“-Русе, че е фаворизирал друга фирма за сметка на ДЗЗД „Русе-ВиК“. А в сегашния, че е фаворизирано ДЗЗД „Русе-ВиК“ за сметка на друг участник. И в този случай чиновниците в министерството се престарават в опитите си да открият някаква нередност, така че да отрежат една част от парите, които и така не достигат. И трябва спорът да мине през всички инстанции, при което се харчат доста държавни пари.
Върховните магистрати оборват една по една всички констатации на контролиращия програмата орган и не откриват нередности в провеждането на процедурата по избор на изпълнител от страна на дружеството. 
С решението си ВАС потвърждава предишното решение на Административния съд в Русе по същия спор и осъжда МОСВ да плати разноски по делото в размер на 50 000 лева.