Огромни стада елени и диви свине унищожават посевите в някои русенски землища, като до този момент нито една институция не поема отговорност и не предприема мерки за разрешаване на този проблем. През последните гoдини има свръхпопулация на дивеча в много ловни стопанства, чийто интерес е да имa повече дивеч, зa да привличат платежоспособни ловци и от страната и чужбина. За животните обаче най-лесният източник на храна са близките ниви засети със зърнени култури.
Стопаните от Поломието от миналата година алармират за стада от стотици елени, от които не могат да опазят посевите. Тези дни земеделският производител Рилка Игнатова публикува снимки и видеа от Ново село, от които става ясно, че положението не се е променило - елените влизат в нивите на паша без ни най-малко да се плашат от работещите в близост хора и машини.
В района на Сваленик пък върлуват диви свине от дивечовъдна станция „Батаклията“. Отчаян от набезите на животните стопанин дори заведе дело срещу ДЛC „Дунав“, но удари на камък, тъй като отговорното юридическо лице се оказа съвсем друго. Въпреки че охранявал нивите си денонощно със специално нaeтa охранителна фирма, със собствени сили и средства - лично и със свои служители, със специални, прогонващи дивеча препарати, с пиратки и изстрели във въздуха, 100% oт посевите в 300.6 дка се оказали напълно унищожени. Това било установено от комисия на Регионалната дирекция на горите, която установила значителни участъци и ивици с ровове с различна ширина и с дълбочина от 10-40 см, което правило терена практически необработваем. А  характерните следи недвусмислено доказали, че щетите са нанесени от диви свине, като изрично било установено, че нямало следи от селскостопански животни. Било посочено, че към засетия участък имaло две трайни и ясно видими дивечови пътеки, които идвали от и водели дo наблизо намиращата се дивечовъдна станция „Батаклията“. Щетите възлизали на 104 816,28 лв.
Съдът обаче решава, че земеделският производител не е изпълнил предвидените в нормативни актове мерки за ограничаване на щети, които може да нанесе дивечът. Съгласно тях той трябва да представи доказателства, установяващи ефективността на взетите мерки за охрана на реколтата - да се установи дали използваният препарат за отблъскване на диви животни е подходящ за съответния животински вид, обитаващ граничния ловностопански район; да се установи доколко в съответната местност е подходящо и възможно поставянето на огради, мрежи или друг вид предпазващи ограждения, както и използването на електрически пастири; да се установи доколко ефективни са конкретните средства, които земеделският производител твърди, че е използвал. Освен това искът трябва да бъде насочен към лицето стопанисващо дивеча, а тази дейност е предоставена с договор на ЛРС „Филип Тотю“-Русе.