Тази година отбелязваме 90-ата годишнина от рождението на емблематичната и колоритна личност -вокалния педагог и изтъкнат хоров деятел маестро Георги Делиганев, получил широко национално и международно признание. Роден на 6 април 1934 година в Русе, Георги Делиганев завършва средно образование в Народно трето смесено средно училище „Н. Й. Вапцаров“-Русе през 1952 година. Дипломира в Българската държавна консерватория с отличен успех и получава квалификация „Оперно пеене“ през 1958 година.
На 14 август 1963 година е назначен за редовен преподавател по пеене IV-та степен в Средното музикално училище-Русе. В периода 1963-2004 година Георги Делиганев работи в Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“-Русе. Подготвил е в различни форми на обучение над 130 певци и певици, голяма част от които пеят в български и европейски оперни театри и професионални състави. 
Сред тях има носители на награди от национални и международни певчески конкурси и фестивали:
Орлин Атанасов, Иван Кюркчиев, Мартин Цонев, Светла Кръстева, Андреана Николова, доц. д-р Николай Моцов, Венцеслав Атанасов и други. Георги Делиганев води майсторски класове, член е на жури на национални и международни певчески конкурси и фестивали.
На 10 май 1983 година е зачислен като аспирант на самостоятелна подготовка по „Дирижиране“, специалност „Хорово дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Българска държавна консерватория с разработка на кандидатска дисертация на тема „Вокалната работа в хоровия колектив“.
Георги Делиганев придобива Първи клас-квалификация от Министерството на народната просвета през 1987 година. Удостоен е през 1990 година от министъра на народната просвета с педагогическото звание „главен учител“.
През октомври 1990 година Георги Делиганев печели официално обявения от Министерството на културата конкурс за директор на Народна опера-Русе със срок до 31 декекември 1991 година, но още през май 1991 година зам.- министър го уведомява, че длъжността директор на операта се обявява за конкурсна и срочния му трудов договор няма да бъде подновен. Георги Делиганев има над двадесет годишно сътрудничество с Русенската опера, където освен директор е бил вокален педагог, художествен консултант и главен художествен ръководител.
Георги Делиганев е 
трайно свързан повече от 30 години с проблемите на хоровото дело в България
Той е първият български вокален педагог, който целенасочено и задълбочено се заема с масовото вокално възпитание в българските хорове.
В прочутия русенски хор „Родина“ работи 26 години съвместно с диригента проф. Васил Арнаудов (1965-1991). Равносметката от това ползотворно сътрудничество е красноречива: 36 награди от реномирани европейски хорови конкурси (4 големи; 23 първи; 8 втори и приза „Хор Свят“-1988 г.) и 207 концерта с акапелни и кантатно-ораториални програми, от които 83 изнесени в Русе. През същия период хор „Родина“ има 16 участия на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и Зимни музикални вечери-Русе, в които наред с акапелните програми са изпълнени и такива мащабни творби като „Коронационна меса“ и „Риквием“ от Моцарт; „Годишните времена“ и „Сътворението“ от Й. Хайдн; месите в до мажор на Бетовен и в сол мажор на Шуберт; „Военен реквием“ от Бритън. Хорът има многобройни записи в БНТ, грамофонни плочи и дискове, издадени от фирмите „Балкантон“, „Мелодия“, „Телдек“, като част от тази продукция с лицензирано издание на фирмата „Хармония мунд“-Париж. Осъществил е радио и телевизионни продукции с Би Би Си, Френското радио, Рижкото радио, Радио Берлин, български и немски телевизии.
През годините Георги Делиганев
оказва методическа и практическа помощ на русенските хорове
детски хор „Дунавски вълни“, Детско-юношеска хорова школа със индентично име (на която Делиганев е художествен ръководител в периода 1992-1993 година), девически хор към школата, хор „Васил Арнаудов“ и хоровата формация „Родина II“.
Три сезона (1994-1996 година) Делиганев е художествен ръководител на хор „Проф. В. Арнаудов“. През този период хорът, наред с акапелните си концерти, има три поредни участия в „Мартенски музикални дни“ с крупните кантатно-ораториални творби „Матеус Пасион“ от Й. С. Бах, „Реквием“ на Брукнел и „Кантата Академика“ от Бритън. 
През 1997-1998 година Делиганев е художествен ръководител на създадената от него формация „Родина“, която през 1998 година в участва в „Мартенски музикални дни“ със „Симфония на псалмите“ от Стравински.
Паралелно с работата си с хор „Родина“ и русенските хорове, Георги Делиганев оказва практическа помощ на хорове в редица градове на страната, особено във Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Ямбол, Видин, Силистра и др.
Маестрото има голям принос за израстването на мъжкия хор „Емануил Манолов“-Габрово, където работи двадесет и пет години съвместно с проф. Христо Арищиров и има получени седем първи международни награди. Не по-малък е приносът му за съхранението, подготовката и развитието на първия български хор „Янко Мустаков“- Свищов, на който е художествен ръководител двадесет години.
Наред с практическата си дейност Георги Делиганев
разработва теория и методика на вокалното възпитание в хоровете
Автор е на редица публикации в специализирани издания. През 1970 година издава учебно пособие по темата. През 1980 година е отпечатан трудът му „Вокалната работа в хора“, който е единствената съществена разработка у нас в областта, насочена директно към хоровите диригенти и вокални педагози, работещи с хоровете. Четвърт век Георги Делиганев е постоянен лектор на конференциите и семинарите на българските хорови диригенти. Многократно е участвал в провеждане на дългосрочни курсове за повишаване квалификацията на хоровите диригенти.
Георги Делиганев е носител на национални награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий“ II степен през 1972 година, националната награда „Неофит Рилски“ - 1997 година; „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци - 2005 година и „Златен плакет“ на Българския хоров съюз.
На 22 май 1984 година за изключителни заслуги в развитието на хоровото дело в страната и Великотърновски окръг, за всестранната помощ при подготовката на първия български хор „Янко Мустаков“- Свищов, Изпълнителният комитет на Общински народен съвет град Свищов удостоява Георги Делиганев със званието „Почетен гражданин на град Свищов“.
На 23 октомври 1987 година за активна и дългогодишна дейност като вокален педагог, за приноса му в развитието на мъжкото хорово пеене и постигнати високи резултати от мъжкия хор на запасните офицери „Емануел Манолов“-Габрово Изпълнителният комитет на Общинския народен съвет обявява Георги Делиганев за Почетен гражданин на град Габрово, като тържествено са му връчени Ключ на града и Почетен знак.
За първи път през 2001 година във Велико Търново доц. Лилия Наумова и Георги Делиганев създават 
летни майсторски класове по пиано и класическо пеене
с амбицията, през годините градът да стане притегателен център за музиканти и лектори от цял свят.
За изключителен принос и издигане авторитета на град Русе в областта на музикалното изкуство и вокалната педагогика на 2 март 2005 година Общинският съвет в Русе удостоява Георги Делиганев със званието „Почетен гражданин на град Русе“. Четири години по-късно, на 23 май 2009-а Общинският съвет удостоява Георти Делиганев с награда „Русе“ в категория „Цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ за значим професионален принос в развитието на националната музикална култура, изключителни заслуги към израстването на поколения млади български певци, разнасящи славата на българската вокална школа по света и по повод неговата 75-годишнина.
Георги Делиганев се пенсионира като заместник директор по художествените въпроси в Държавна опера- Русе през 2018 година.
На 29 юни следващата година е награден с „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителния му принос в развитието на българската музикална култура. Сдружение Хор „Сексагинта Приста“-Русе присъжда на 24 май 2021 година на Георги Делиганев званието „Почетен член“ за големите му заслуги в развитието и утвърждаването на хора. Носител е на почетните знаци I степен на градовете Русе, Габрово, Свищов, Силистра и Видин.
През 2022 година е заснет документалният филм „Постфактум. Георги Делиганев“, представящ вокалния педагог Георги Делиганев, като водеща фигура в българското хорово изкуство, с голям принос за израстването на световноизвестния български хор и русенска гордост „Родина“. Филмът е по сценарий на Бояна Шандуркова, режисьор е Елена Машкова, а оператори са Светослав Шаламанов и Тихомир Стоичков. Продуцент е БНТ2-Русе.
Георги Делиганев умира на 20 септември 2021 година в Русе.
Изключителните заслуги за развитието на модерната хорово-певческа школа у нас, завоюваният авторитет на специалист и вокален педагог от най-висока класа, са истински знак за достойния принос на Георги Делиганев към развитието на националната ни култура и на утвърждаване на град Русе като водещ музикален център.

Д-р Надежда Цветкова
гл. експерт в Държавен
архив-Русе