14 проекта на Община Русе са заявени за финансиране от националния бюджет по новата програма за подпомагане на общините. Те са включени в проекта на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., с който „Утро“ разполага. Той трябва да бъде гласуван от Народното събрание, за да може да се пристъпи към подписване на споразумения за финансиране с МРРБ, което трябва да се случи в следващите дни.
Че за Община Русе има рамка от 50 млн. лева в държавния бюджет, които могат да се използват за финансиране на местни проекти, стана ясно само дни преди гласуването му в парламента, така че изготвеният списък с проекти показва по какви идеи ще се работи. А стана ясно, че милионите няма да се дадат ей така само на база проекти, а МРРБ ще превежда пари на общините след представяне на искане за авансово плащане с приложени сключени договори с изпълнители за изпълнение на строително-монтажни работи, авторски и строителни надзори.
Поради това Община Русе предложи за одобрение нов актуализиран списък. По някаква причина той не бе оповестен дори след изрично искане на общински съветници. Сега, след като вече е публичен, става ясно в него са включени съвсем нови проекти, по някои от които се работи отдавна и са в напреднала фаза. 
Най-много пари се чакат за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и канализация на село Николово - 22,28 млн. лева, от които 4,456 млн. лева през тази година. 10,9 млн. лева, половината от които през тази година, се искат за рехабилитация на общинския път Русе-Николово. 3,98 млн. лева са предвидени за изграждане на нова детска ясла, а 2,89 млн. лева - за изграждане на дневен център за стари хора.
Финансиране от бюджета чакат и проекти за  прилагане на мерки за енергийна ефективност за административна сграда на ул. „Олимпи Панов“ 6 (1,95 млн. лева), водопровод до ул. „Зора“ в кв. Средна кула (1,75 млн. лева), основен ремонт на читалище „Васил Левски“ (1,29 млн. лева), изграждане на ул. „Слатинска“, която ще свързва Индустриалния парк с бъдещата магистрала (1,067 млн. лева), водопровод по бул. „Гоце Делчев“ от ул. „Генерал Кутузов“ до паметник „Русофили“ (1 млн. лева), изграждане на спортно-развлекателен комплекс под Вития мост на бул. „Придунавски“ 6А (317,4 хил. лева), актуализация на проекти за „ПСОВ“ и „Канализация“ на с. Басарбово, Община Русе (291,7 хил. лева), благоустрояване на общински терен в кв. 205, заключен между ул. „Цариград“, механа „Русе“, гаражи и блоковете „Мургаш“ и „Георги Димитров“ (305 хил. лева), актуализация на проект „Благоустрояване на крайбрежната ивица северно от Парка на младежта и обособяването й като зона за обществен отдих, от ул. „Мостова“ до Зимовника на ИАПП на р. Дунав“ със 7 етапа (144 хил. лева), актуализация на проект „Ремонт на възрожденско читалище „Зора 1866“ (30,7 хил. лева).
Както „Утро“ писа сред одобрените вече проекти са три на Община Иваново - за реконструкция и рехабилитация на съществуващи водопроводи в с. Щръклево (3,011 млн.лева), Реконструкция и рехабилитация на общински път Пиргово- Мечка (3,665 млн.лева)и реконструкция на пътя от Щръклево за Русе (2,515 млн.лева). А Община Две могили ще получи 1,99 млн. лева за рехабилитация на пътя до Баниска и 314,7 хил. лева за ремонт на ул.“Ангел Кънчев“ в Две могили.