Започва реалното строителство на участъка от 7,9 км от обхода на Бяла по трасето на бъдещата магистрала „Русе-Велико Търново“. Община Бяла излезе с официално съобщение, че „считано от 01.04.2024 г. стартира изпълнението на предвидените строително-монтажни работи в участък от км 61+140 до км 69+040 - директно трасе, в съответствие с Разрешение за строеж от 14.11.2023 г.“. Във връзка със постоянните дейности в участъка ще бъде използвана строителна механизация, казват от Община Бяла.
От това бодро съобщение става ясно, че напредък всъщност липсва, защото се визира отново само този малък участък от 8 км, за който единствено има издадено разрешително за строеж още миналата година. Дължината на целия участък II, представляващ обход на Бяла, е 35,4 км. И за останалите 27 км все още не е съобщено да е завършило проектирането, камо ли да има издадено разрешително за строеж. Още по-далеч във времето се очаква да приключи проектирането на участък I от Русе до Бяла.
Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство - Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Дължината на участъка е 35.4 км., като срокът за изпълнение е около 5 години.
Изпълнител на участъка Русе - Бяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали - Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Дължината на участъка е 40 км, като срокът за строителството му е 5 години и 8 месеца.