Трима русенци предложи за листата за избори за Европейски парламент през юни БСП-Русе по време на общинската конференция на партията. Това са директорът на общинската екодирекция проф. Любомир Владимиров, общинският съветник Деница Иванова и икономистът Сашо Стоянов. Предложени са още дългогодишният русенски депутат и секретар на президента Румен Радев по правните въпроси Крум Зарков, евродепутатите Цветелина Пенкова /която беше гост на конференцията/, Петър Витанов и Иво Христов, както и съименникът му проф. Иво Христов.
Наред с това русенските социалисти обявиха очакванията си към бъдещите евродепутати - да съдействат за реализиране на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, отнасяща се за крайдунавските общини като свързаност, защита на околната среда, благоденствие и укрепване на регионите. Основните акценти включват поддържане на целогодишна плавателност по Дунав, строителство на нов мост над реката при Русе и завършване на магистралата Русе-Велико Търново, част от Европейския път Е-85.
В началото на заседанието председателят на общинската организация на БСП Пламен Рашев и неговият заместник Биляна Иванова поздравиха новите членове на партията за тази година и им връчиха членските карти. Кметът на Русе Пенчо Милков пък лично поздрави юбилярите на русенската организация.
Предложенията ни са качествени, те за пореден път показват, че русенската организация на БСП има характер и свой почерк, коментира след конференцията общинският председател на БСП Пламен Рашев.
Интересен и показателен момент е, че нито председателят на БСП Корнелия Нинова, нито един от водачите на вътрешната опозиция Кирил Добрев успяха да съберат нужните поне 61 гласа, за да попаднат в предложенията на русенската организация. Вотът беше явен.
Пред БСП стои още едно и може би по-голямо предизвикателство - в съкратени срокове да представи свой вариант на листата на избори за Народно събрание, които се очаква да се проведат заедно с евроизборите. Листата на русенските социалисти трябва да бъде представена в областния съвет на БСП, а той ще я внесе за разискване в Националния съвет на партията, който ще има последната дума за имената в нея и за подреждането им.