Русенският Административен съд остави без разглеждане жалбата на съветника от „Възраждане“ Мариян Димитров срещу решението на Общинския съвет да отхвърли предложението му превозът на ученици от 14 до 19 години в автобусите и тролейбусите на „Общински транспорт Русе“ да стане безплатен. В определението си магистратите посочват очевидното - решението е изменения и допълнения в двете общински наредби да не бъдат извършвани, поради което в случая липсва годен предмет на оспорване. Съдът намира, че посочените решения на Общинския съвет не подлежат на оспорване, поради което жалбата срещу тях се явява недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.
Всъщност беше пределно ясно, че и предложението и жалбата в съда след отхвърлянето му целят повече извличане на политически дивиденти отколкото решаване на реални проблеми. И точно ако предложението на Мариян Димитров беше прието, това щеше да представлява закононарушение, тъй като някои линии са все още в частни ръце и няма как да се приемат текстове от наредба, които се отнасят за едни юридически лица, а за други - не.
А идеята за безплатен превоз на ученици от 14 до 19 години не бе отхвърлена окончателно от общинските съветници. Прието беше Общината да подготви ново решение по темата с участието на общински съветници. Така че тя остава на дневен ред, въпреки че може да се определи като популизъм. Безспорно е съвсем редно Общината да подпомага хората в нужда и това е една от основните й функции, но съвсем не е необходимо да подпомага и тези, за които такива разходи не са проблем. Така че раздаването на пари на калпак е най-простото, но съвсем не най-доброто решение от гледна точка на ефективното разходване на общинските средства.