При анализ на производствените процеси в „Монтюпе“/“Линамар“ са установени общо 14 органични съединения със специфична миризма, от които обаче системата за мониторинг на предприятието следи само 7, а останалите са неизвестни за обществеността. Това заявиха от екосдружението „Дишай, Русе“, което се е опитало да получи информацията по реда на Закона за достъп до обществена информация, но е получило отказ. 

Анализът на съоръженията на „Монтюпе“ („Линамар“), който установява „общо 14 специфични органични съединения, със специфична миризма, характерни за производствените процеси“ е споменат в годишния Регионален доклад за състоянието на околната среда на РИОСВ от 2017 година. Там се казва, че за 7 от определените замърсители, са установени трудности по отношение намирането на подходяща апаратура. Затова се измерват нивата само на останалите 7 - фенол, бензен, толуол, ксилол, нафталин, ортокрезол и паракрезол. Другата половина съединения остава загадка. Затова през януари тази година „Дишай, Русе“ изпраща запитване до РИОСВ-Русе за това какви са наименованията на тези 14 вещества и по какъв начин са били установени. Аргументите за това запитване са невъзможността да се докаже съставът на въздуха в града до момента, пряката връзка между предприятието и замърсяването, както и че всичко това предпоставя информацията да бъде от обществен интерес.
 През февруари РИОСВ-Русе отговаря на сдружението с отказ за предоставяне на информацията. Аргументът от страна на екоинспекцията е, че от „Линамар Лайт Металс“ ЕООД е изискано изрично писмено съгласие за предоставяне на тази информация, но от управителя на дружеството е получен изричен писмен отказ. От този отказ става ясно, че проучването, установило 14-те съединения, е било не на РИОСВ-Русе, както вероятно е логично да бъде, а е било възложено от ‚Монтюпе“ на външен изпълнител и е собственост на дружеството. Затова то сега отказва да предостави информацията, тъй като тя не била съотносима към изпълнението на предписанията и упражнената контролна дейност на РИОСВ-Русе.
„Дишай, Русе“ не приема отказа на РИОСВ за предоставяне на информацията за законен, затова го е обжалвало и Административният съд в Русе ще заседава по казуса на 3 април.
Информацията от годишния доклад за 2017 г., изровена сега от „Дишай, Русе“, за пореден път повдига въпроси за работата на екоинспекцията по отношение на „Монтюпе“/“Линамар“. Защо например тя не е поръчала такова проучване, за да включи всичките 14 потенциални замърсители на въздуха в предписанията си. Както питат и от сдружението, тези съединения анализирани ли са относно влиянието им върху човешкото здраве, упоменати ли са в българското законодателство, има ли норми за тях? Въпроси, на които все няма кой да отговори.