Като няма кой да ме похвали, да се похваля сам. Такава е публичната пропаганда в сайта на БФС.
Пример №1: „Българският футболен съюз получи официално признание от ФИФА във връзка с успешното въвеждане и използване на технологията ВАР. Това става ясно от писмо, адресирано до изпълнителния директор Борислав Попов лично от ръководителя на отдел „Футболни технологии и иновации Йоханес Холцмюлер“.
Хер Холцмюлер написал: „Имаме удоволствие да ви информираме, че БФС е в списъка ни с опитни организатори на турнири с ВАР“. Системата била „интегрирана успешно“, затова ФИФА вече нямало да държи съюза под око.
За интегритета може да поспорим. За да е наясно дали ВАР се прилага „успешно“, Йоханес Холцмюлер можеше да си направи труда да изгледа някой друг мач от българското първенство. Явно не е гледал нищо, тъй като скандалните моменти, свързани с изначалния мотив за справедлив прочит на спорните положения, бяха в изобилие. Навярно се досещате, че заплетените ситуации винаги се решаваха в полза на по-солидните като финанси отбори. И ще продължат да се решават. В някои случаи, както твърди треньорът Димитър Димитров-Херо, съставът с екипа на ВАР може да се прогнозира далеч преди началото на някой особен мач.
ФИФА обаче нарича „успех“ тези удобни някому угоднически наряди.
Защо? Защото Световната централа е твърде далеч от българското футболно подземие, което я информира както намери за добре и получава бодри пролетни поздрави по захаросаните доклади от София.
Пример №2 от пресофиса на БФС: „България пропусна да бие Азербайджан“.
Тъй ли? Вярно, че през второто полувреме националният ни отбор направи едни добри 20 минути, но вкара гол след несъществуващ корнер, после стигна до още едно хубаво положение пред Десподов. И толкова!
Азерите така ни размятаха после, че почти всяка атака вещаеше гол. При това изглеждаха много по-свежи като физика. А нашите уж бяха излезли на терена в Баку с най-доброто.
Хубаво е, че завършихме наравно, още по-хубаво ще е, ако новият селекционер Илиян Илиев не чете „сводките“ в сайта на БФС. В него ще намери основно цветя и рози, а този букет е мечешка услуга. Сигурни сме, че Илиев го знае много добре и има едно наум каква беше съдбата на предшествениците му.