Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за установяване на евентуална злоупотреба с монополно положение от страна на „Тир Паркинг Русе“ ООД, дружеството управляващо големия паркинг за камиони на бул.“България“. Проверката стартира, след като в комисията са постъпили редица сигнали, в които се повдигат въпроси, свързани с организацията на движението и престоя на тежкотоварни автомобили в района на гр. Русе и ГКПП „Дунав мост“.

Комисията е сезирана за казуса от Влад Георге, член на Европейския парламент от Румъния и от „Национален съюз на пътните превозвачи от Румъния“
обединяващ повече от 16 000 румънски превозвачи. Те посочват, че при излизане от България през ГКПП „Дунав мост“ румънските превозвачи са принуждавани да преминават през територията на частен паркинг, за което им се начислява паркинг такса в размер на 50 лева и само при това условие получават достъп до граничния пункт. Същевременно с това входната такса за достъп до паркинга, която се заплаща от българските превозвачи, е в размер на 15 лева.
Ефектът от тази практика, според тях, се изразява в създаването на дискриминационно предимство за българските превозвачи за сметка на румънските им конкуренти. Твърди се, че практиката по неравноправно третиране на румънските превозвачи не е преустановена и към момента и същата води до де факто блокиране на румънските камиони на границата в някои случаи за периоди с продължителност до 7 дни.
Посочва се още, че „считано от лятото на 2023 г.
от всички водачи, желаещи да преминат през граничния пункт се изисква да регистрират превозното средство в система, наречена „виртуална опашка“
като условие да получат достъп до граничния пункт. Въпросната информационна система обаче се притежава и контролира от „Тир паркинг Русе“ ООД - частен оператор, стопанисващ т. нар. буферен паркинг непосредствено преди зоната на граничния пункт и прилагащ дискриминационни тарифи за влизане и престой в зависимост от държавата, в която е регистрирано превозното средство“.
В КЗК е получено и писмо от народния представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. В него се визира същия проблем, като се твърди още, че на 3.01.2024 г. е въведен в експлоатация като паркинг за тежкотоварни автомобили нов общински парцел, намиращ се в непосредствена близост до обекта на „Тир Паркинг Русе“ ООД. Според Мирчев, близостта на този обект до вече функциониращия буферен паркинг създава пречки той да бъде управляван самостоятелно, а с това и потенциална възможност за окрупняване на контрола в района на граничния пункт и засилване на позицията на „Тир Паркинг Русе“ ООД.
Действията на КЗК са описани в нейно решение номер 305, което цитираме по-долу. 
Комисията е извършила вече предварително проучване по постъпилите сигнали. Изпратени са искания за предоставяне на информация до кмета на община Русе, с което са изискани документи и информация, свързани със стопанисването на тир паркинга и управлението на информационната система. 
КЗК е изискала информация и от дружеството, стопанисващо паркинга, както и от негови конкуренти
в дейността по предоставяне на паркинг площи за товарни автомобили в района на област Русе.
При допитването си до конкурентите на „Тир Паркинг Русе“ ООД, предоставящи паркинг площи за престой на тежкотоварни автомобили, комисията е информирана, че информационната система „виртуална опашка“ се управлява по начин, който потенциално облагодетелства „Тир Паркинг Русе“ ООД. В този смисъл, съгласно твърденията на останалите доставчици на такива услуги, те не притежават достъп до системата, чрез който да могат да проследяват как се разпределя и контролира потокът към граничния пункт и дали поредността на регистриране в системата е определяща за достъпа до него. Смята се, че преминаването на границата става по-лесно за клиентите на „Тир Паркинг Русе“ ООД.
Посочва се още, че служители на паркинга насочват трафика по начин, който не позволява отклоняването на товарен автомобил към съседни паркинги. Същевременно конкурентите на „Тир Паркинг Русе“ ООД са поставени в позиция 
да вземат номер от системата за престояващите на тяхна територия автомобили и да разчитат на последващо уведомяване по телефона от техния конкурент
когато наближи редът за преминаване на клиентите им. Често такова съдействие не им се предоставя, което поставя затруднения пред възможността им да се конкурират ефективно при предоставяне на услугата престой, която е съпътстваща и обусловена от стремежа за най-бързо преминаване на граничния пункт.
Комисията счита, че в конкретния случай са налице безспорни индикатори за притежавано от „Тир Паркинг Русе“ ООД сериозно конкурентно предимство, което се корени именно в делегираните ексклузивни права да управлява и контролира информационната система, регулираща достъпа до граничния пункт, който пък от своя страна е основният двигател на търсенето за предлаганата от „Тир Паркинг Русе“ ООД услуга по престой на тежкотоварни автомобили на специално обособени за това паркинг площи. Налице е обективна възможност за паркинг оператора, възползвайки се от привилегирования си достъп до информационната система „виртуална опашка“, да влияе върху избора на превозвачите, като повиши нивото на атрактивност на стопанисвания от него обект, за сметка на други конкурентни паркинги.
От гледна точка на данните за действителното поведение на „Тир Паркинг Русе“ ООД, въз основа на събраната информация може да се направи предположение, че такова поведение действително е възприето от страна на дружеството. В този смисъл подателите на сигнали до комисията и впоследствие анкетираните дружества представят 
еднопосочна и непротиворечива информация, която индикира за стремеж на оператора на буферния паркинг да засили позицията си на пазара
на основната си дейност, чрез използване на едноличния си достъп до информационната система по начин, който го привилегирова спрямо конкурентите му във въпросната дейност.
Подобни практики, с които дружеството управлява информационната система по начин, който дава предимство при допускането към граничния пункт на престояващите на територията на собствения му паркинг за сметка на останалите тежкотоварни автомобили, ползващи други паркинги в района на гр. Русе, биха могли да възпрепятстват ефективната конкуренция между доставчиците на паркинг площи за престой на тежкотоварни автомобили, като дори доведат до изключването им от пазара, смята КЗК.
На следващо място, комисията разполага и с предварителни данни, че „Тир Паркинг Русе“ ООД прилага различни тарифи за един и същи вид услуга, спрямо различни категории клиенти, което на настоящия етап от проучването изглежда необосновано. Подобен тип поведение би могло да има чисто експлоатативни ефекти, но също така и да повлияе върху конкуренцията между превозвачите, като повиши стойността на предлаганата от някои от тях услуга. Такова поведение би могло да се квалифицира като нарушение на Закона за защита на конкуренцията.
Не на последно място всеки един от разгледаните аспекти на поведението на „Тир Паркинг Русе“ ООД разкрива изключително висок потенциал да влияе върху търговията между държавите членки на ЕС, тъй като непосредствено касае вноса и износа на стоки през граница, се посочва в решението на КЗК.