Десет млади русенци ще получат шанс за силен старт на предстоящото обучение на „Армия на иновациите“, което ще се проведе на 31 март, неделя, в офиса на Българо-румънската търговско промишлена палата. Това съобщи организаторът Валентин Борисов, управител на международната консултантска компания „Прогресив Флоу България“ ООД.
Това е следваща стъпка на иновативната програма в Русе, която през юли миналата година проведе в града първото в страната обучение на обучители.
„Армия на иновациите“ е неформална образователна програма. Тя развива творческия потенциал и уменията за решаване на комплексни проблеми. Освен това под формата на игра младите хора обогатяват уменията си за комуникация и екипна работа, учат се да бъдат отговорни, търпеливи, благодарни и щедри. Създадена е от д-р Аня-Карина Пал, австралийски учен, която се мести в Обединеното кралство и събира екип от учени. От 2002 до 2005 година екипът доказва, че 40-те принципа на иновация /обосновани преди повече от 70 години от работещия в руско патентно бюро инженер-изобретател Хенрих Алтшулер/, са в основата на най-големите открития във всички области на познанието. Д-р Пал забелязва, че независимо дали го осъзнава или не, всеки който измисля нещо ново, минава през 3 етапа в които има 7 стъпки. Така създава метод, игра която следва това откритие и позволява на всеки да бъде откривател в своята област. Стремежът на д-р Пал е да направи това откритие и този процес достъпен за младите хора.
За ефективността на програмата на д-р Аня-Карина Пал говорят фактите. През 2005 година тя е поканена да бъде мениджър на програмата за иновации в „Еърбъс“. За първите 5 години с нейния метод са направени близо 1300 изобретения които водят до значителни подобрения, например 20% по-нисък разход на гориво за самолетите от фамилията А320. Сумарно бизнес ползите за компанията са оценени на няколко милиарда евро. В момента повече от 10 000 човека в „Еърбъс“ използват нейната система. През годините д-р Пал работи и с компании като „Гугъл“, „Интел“, „Метро Груп“ и „Форд“ за решаване на техни конкретни предизвикателства. В работата си с тези и много други компании тя и обучените от нея колеги водят екипите през стъпките на процеса, под формата на игра и намират решения, които средно имат около 3000% възвращаемост на инвестицията.
Предстоящото обучение в Русе ще се води от двама обучени от д-р Пал ментори. Младежите ще участват в 10-седмична програма в която под формата на игра ще научат метод за иновации с който могат да правят открития на световно ниво и също така ще се учат да работят в екип, да бъдат лидери и да развиват емпатия и съчувствие.
„След като завършат училище много от младите хора ще работят професии, които все още не съществуват. Как образованието ги подготвя за това? Младите хора не са подготвени за бъдещето. Фокусът на образованието е изместен върху запаметяване вместо дълбоко разбиране и мислене. Образованието не създава умения като: ясно мислене, творчество, решаване на сложни проблеми, лидерство, екипна работа, активно учене, адаптивност и съпричастност. Ако не направим нищо, губим потенциала на бъдещите лидери, изобретатели, лекари, художници и предприемачи. „Армия на иновациите“ е отговор на този проблем. Тя е предназначена за всички, които искат да имат смислен живот си и да имат значим и устойчив принос към света. Всеки от нас има способностите да измисли решения и да направи света по-добро място“, казват от програмата.