Във връзка с вчерашната публикация на „Утро“ относно цената на месечна абонаментна карта за цялата градска мрежа от 135 лева по всички линии в градския транспорт, отразяваща дискусии в социалните мрежи, Община Русе направи следното изявление.

Посочената в статията цена от 135 лева е за гражданската абонаментна карта, сформирана на база цена на билет в градския транспорт от 1,50 лева и е без ограничение в линиите и в броя на пътуванията в рамките на един месец.
За останалите категории пътници (учащи се, възрастни граждани и хора с увреждания) всички цени на абонаментните карти са на преференциални цени, съгласно действащите държавни намаления и Наредба 14 на Общински съвет Русе.
За гражданските карти няма задължителни нормативни намаления, включително от държавния бюджет и те се сформират съгласно тарифната политика на превозвачите.   
До 16.03.2024г. вътрешноградските линии се обслужваха от три търговски дружества с три отделни договора за обществен превоз на пътници. В момента вътрешноградските линии се обслужват от две търговски дружества - „Общински транспорт Русе“ ЕАД и „Шанс-99“ ООД.
Община Русе предвижда „Общински транспорт Русе“ ЕАД да стане единствен изпълнител на градската транспортна схема като вътрешен оператор. Това ще даде право на общината да влияе на тарифната политика, както и да осъществява финансова помощ, съобразно бюджета си.   
Не на последно място следва да се има предвид броя пътници, ползващи услугата обществен превоз. Според ГРАО град Русе е с приблизително 140 000 жители, докато в гр. Варна живеят около 350 000 души. От тук е видно, че населението във Варна е 2,5 пъти по-голямо от това на Русе, което означава, че потреблението на тази услуга е по-голямо, съответно с много по-голям пътникопоток при една и съща цена на билета, и поради тази причина е налице възможност за по-ниска цена на картите във Варна.
Към момента всички деца до 14 навършени години пътуват безплатно в градския транспорт с карта по образец. Цената на абонаментните карти за учащи се за 1 месец за 1 линия е 17 лева, а за цялата градска мрежа - 40 лева. Стойността на картите за възрастните граждани за 30 бр. пътувания, в рамките на 3 месеца е 10 лева, а за хората с увреждания с над 50% намалена трудоспособност е 16 лева.
Община Русе предвижда допълнителни намаления на цените на абонаментните карти на някои категории правоимащи, съобразно наличния й бюджет.