През 2023 г. Русе е първенец по поскъпване на жилищата сред най-големите градове, показват данните на Националния статистически институт. През последното тримесечие обаче цените се кротват и отчетеното покачване е със символичните 0,2%.
Годишното поскъпване на жилищата в Русе е с 18.1 на сто, два пъти по-голям ръст отколкото в столицата София. Във Варна и Бургас цените са се покачили съответно със 17.3% и 15.7%, в Пловдив увеличението е със 7.3 на сто, а в Стара Загора - с 5.3%.
Основен принос за по-високите цени в Русе през последното тримесечие на миналата година има старото строителство, което поскъпва с 0.8%. И някои стари панелки вече наистина се предлагат на баснословни цени, които по никакъв начин не кореспондират с качеството на някогашното соц строителство и вече над 50 години тяхна експлоатация. Но явно има кой да ги купува така че цените им си вървят нагоре.
Тези статистики всъщност стават все по-малко показателни, тъй като броят на сделките намалява. Продажбите на ново строителство в Русе са толкова малко, че статистиката не дава данни за тях. „Поради ниска точност стойностите не се публикуват“, уточняват от НСИ.
В офертите за продажба по сайтовете за имоти цените масово са около 1100-1200 евро/кв.м. Забелязва се, че някои продавачи вече коригират офертите си в посока надолу. Демографската ситуация и тенденциите на международните пазари също не предполагат поскъпването на имотите да продължи. С намаляване на населението търсенето на жилища ще изтънява все повече, а покачването на лихвите и затягането на изискванията от банките затруднят купувачите, които разчитат на заемни средства. Основният фактор, който помпа цените, си остава инфлацията или по-скара очакванията за нея, тъй като многото собственици на празни апартаменти не ги продават, тъй като не откриват по-добра алтернатива за спестяванията си.