„Сламен човек“ от Русе, от когото петима души купили 37 автомобила с палномощно, ще трябва да плати 10 379,37 лв. местен данък за 2021 г. и за първата половина на 2022 г. заедно с лихви 737,79 лв. Това потвърди окончателно Върховният административен съд, потвърждавайки решението на магистратите в Русе.
От 8 октомври 2018 г. до 26 януари 2021 г. на негово име били направени десетки покупки на автомобили, макар че той признава да е подписал само за два, които да се карат от чужденци.
Но пък петима души, повечето от които не познавал, успели да направят 45 регистрации на негово име, някои от които прекратени. Сега далият името си русенец претендира за нищожност на договорите за покупко-продажба на превозните средства, тъй като никога не е придобивал такива, не е сключвал договори за покупко-продажба и не е упълномощавал трети лица с подобна представителна власт. И доколкото упълномощаването и договорът за продажба са гражданскоправни сделки, липсата на съгласие или на основание обуславя тяхната нищожност и означава, че той не е данъчно задължено лице за тях. Върховните магистрати обаче постановяват, че меродавни за определяне на данъка за автомобилите данни са подадените от КАТ и Община Русе е в пълното си право да си търси от него парите. А споровете по собствеността трябва да се отнесат към граждански съд.
Длъжникът е един многото „сламени хора“, на чиито имена чужденци, основно румънци, регистрират автомобили у нас. Схемата е разпространена в цяла Северна България. Малоимотни българи пазаруват коли втора ръка. След това возилата се продават на румънци, които ги карат в родината си с пълномощно, за да избегнат плащането на местни данъци и застраховки „Гражданска отговорност“, но най-вече за да заобиколят силните рестрикции за възрастта на внасяните в страната употребявани автомобили. „Сламеният човек“ задлъжнява към държавата и Общината, но в повечето случаи няма какво да му се вземе.
По някои оценки само в Русе са регистрирани над 30 хиляди такива коли. Много от тях са запорирани, но никога не се връщат в България за да бъдат конфискувани.