Държавно първенство по нокаут спринт и още три състезания по ориентиране ще се състоят във Велико Търново между 22 и 24 март, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново Александър Атанасов, председател на Спортен клуб по ориентиране "Трапезица-1954", организатор на състезанията.
На 22 март ще се състои състезанието по спринтово ориентиране в района на квартал "Зона В". В сутрешните часове на 23 март (събота) в района на квартал "Колю Фичето" ще започнат квалификациите за Държавното първенство по нокаут спринт, в което заявка за участие са подали 87 мъже и 80 жени от различни клубове в цялата страна. Първите 36 жени и 36 мъже ще продължат в следващите етапи от състезанието до финала. За мъжете трасето е от 2700 метра с 14 контролни точки, а за жените - 2500 метра с 13 контролни точки. На финала ще останат по шестима състезатели, като победителите ще трябва да пробягат финалното трасе за между 6 и 8 минути, посочи Апостол Атанасов от организационния екип.
В откриването на държавното първенство ще участват председателят на Българската федерация по ориентиране Красимир Данаилов, председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев и представители на посолството на Република Корея.
В събота ще започне състезанието "С карта из Търновград". Регистрираните участници са над 300 от България, Румъния, Турция и Япония. Началото на състезанието, което е основополагащо за спорта ориентиране в България, е поставено на 22 март 1954 година. Тогава ученици от ОУ "Никола Вапцаров", под ръководството на учителя Кръстьо Ников, провеждат първото туристическо състезание в градска среда във Велико Търново, посочи Ана Кашкавалджиева, редактор на книгата "Винаги в сърцето", с автори  Марияна Атанасова и Красимира Друмева. Тя е посветена на 70 години от началото на ориентирането във Велико Търново.
Изданието съдържа разнообразна информация за спорта, в който няма възрастови граници. Той провокира двигателните и мисловните умения на участниците, посочиха авторите и допълниха, че в книгата са включени интервюта и спомени на първите състезатели и треньори, богат снимков материал и каталог на успехите на клуба в състезанията през последните 70 години.
В неделя ден – 24 март, край Преображенския манастир ще се състои състезанието по ориентиране за Купата "Трите хълма". Заявките за участие са над 350, като възрастовият диапазон е от 10 до над 70 години, уточниха организаторите. Според Валентин Шишков, треньор към СК "Трапезица – 1954" това състезание е сложно за участниците заради денивелацията на района, каменистите участъци и различните вариации на стръмнините. В тази местност трябва да имаш физическа издръжливост и да мислиш бързо, допълни той.
Наградният фонд за четирите състезания е осигурен от спонсори.