Състезатели от България, Румъния и Русия са заявили участие в първия ултрамаратон, който организира община Момчилград, каза за БТА председателят на Общинския съвет (ОбС) в родопската община Ерсин Юмер.
"Една от целите на община Момчилград s организирането на ултрамаратона е да развие физическата активност на нашите съграждани, както и спортно-туристическите дейности. Забелязваме в последно време, че такива маратони в България са доста разпространени. А това е и възможност за популяризиране на забележителностите на Момчилград, защото състезателите преминават именно през тях", обясни Ерсин Юмер.
Той припомни, че категориите в маратона са както за професионалисти, така и за любители. Трасетата са с дължина 9 км, 23 км и 53 км. Предвидени са също детско бягане и поход за любителите на природата. Няма възрастови ограничения, а сред записалите се са бегачи от всички възрасти, обясни председателят на ОбС.
По думите му, трасетата се различават от останалите в страната по ред причини, основната от които са местата и теренът, през които участниците ще преминат.
"Маратонът се казва 'Родо рок' (Rhodo rock), като Родо идва от Родопа планина, а рок – в превод от английски е скала. Т.е. маршрутите са скалисти и предизвикателството ще е по-голямо за участниците", обясни Ерсин Юмер.
За спортното събитие на 8 юни до момента са се записали повече от 130 човека, като от общинската администрация очакват до крайния срок (средата на май) броят им да достигне 350.