Цветни информационни табла и два големи монитора посрещат от вчера хората, потърсили медицинска помощ в Многопрофилното спешно отделение в УМБАЛ „Канев“. Новата информационна среда показва какъв е пътят на пациент, попаднал в спешното отделение, и какви са степените на спешност.
„На тези информационни табла са описани стъпките, които се извършват по време на лечебно-диагностичния процес при нас. Така пациентът може да се ориентира какъв е пътят му по време на престоя му тук“, обяснява д-р Пламена Огнянова от Спешното отделение.
„При нас идва целият травматизъм от пътно-транспортни произшествия, битов, производствен и криминален, както и спешни хирургични състояния и сърдечно-съдови заболявания. Има и такива, които сами са се насочили към нас, притеснени за здравето си. Миналата година през отделението са минали 26 770 пациенти, а през януари и февруари тази година - 5100. Ние оказваме съответната медицинска помощ на всички, но с приоритет винаги са спешните състояния. В медицинския стандарт по спешна медицина са определени степени на спешност, обозначени с кодове - червен, който е за пациенти със застрашаващо живота състояние. Код жълто и код зелено обозначават по-леките състояния, пациенти, които могат да изчакат медицинския екип, докато той обслужва пациент с код червено“, разказва д-р Огнянова. И уточнява, че в моменти, когато отделението е много заето и има наплив от страдащи хора, винаги има медицинско лице, което да консултира пациента и да обясни, че неговото състояние не попада в код червено и би било редно да прояви търпение. 
На едно от новите табла в съответния цвят са изброени състоянията, които отговарят на спешния код. Друго показва стъпките, които пациентът ще извърви от постъпването му в Спешното отделение, през прегледа, изследванията и определяне на спешността, до приемане в болничното заведение или назначаване на домашно лечение. На двата монитора върви представяне на отделенията в УМБАЛ „Канев“ и работещите в тях лекари. „Това определено ще подобри комуникацията между пациенти, техните близки и медицинските екипи, тъй като те ще са запознати с процедурата и ще знаят какво предстои“, убедена е д-р Пламена Огнянова.